Actualul Ministru al Culturii, Monica Babuc a menționat că astăzi pe drumul cel veșnic este petrecut unul dintre cei mai iubiți oameni ai Moldovei.

„Îl petrecem astăzi către cele veșnice pe unul dintre fii cei mai iubiți ai Republicii Moldova, pe domnul culturii noastre naționale și pe domnul spiritualității noastre. O să ținem minte pentru totdeauna momentul în care Ungureanu a rostit declarația de independeță în fața Marii Adunări Naționale și tocmai de aceea vom merge astăzi în ultimul drum, pe lângă această Piață, pe lângă Monumentul lui Ștefan cel Mare, pe lângă Monumentul Lupoaicei care constituie urmele adânci a maestrului în viața noastră spirituală. El a fost omniprezent la toate evenimentele culturale organizate la noi”, a menționat Ministrul Culturii, Monica Babuc.

Înainte de a-l petrece pe ultimul drum mai mulți dintre colegi și persoane care l-au cunoscut pe Ungureanu au ținut câte o cuvântare. Aceștia au menționat aportul major pe care l-a adus Ion Ungureanu pentru cultura noastră națională, dar și alte calități inedite al artistului.

„Vreau să vă mulțumesc pentru lecția de verticalitate și de patriotism. Știu în excelență că îl veți vedea pe cel de sus. Am o rugăminte către dvstră, să-l rugați ca măcar în ceasul al 12-lea să ne lumineze pe noi, basarabenii, să ne găsim identitatea națională”, a menționat președintele Uniunii Teatrale, Sandu Grecu.

> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

„A fost un erou al culturii noastre naționale. A convertit și răul în bine datorită marelui său talent. A fost și un mare slujitor al limbii române”, a spus Mihai Cimpoi.

„Ion Ungureanu a fost un mare luptător. Luptător pentru cultura și identitatea națională, pentru alfabet și limba română. Este și va rămâne pentru noi toți un fenomen care întruchipează deplinătatea omului de cultură”, a menționat președinte al Academiei de Științe, Gheorghe Duca.

În contextul în care Igor Dodon a refuzat să declare zi de doliu național, Petru Hadârcă a menționat: „Ion Ungureanu zicea, avem atâta cultură, câtă libertate avem și mă-ntreb, azi, când ar fi trebuit să avem doliu național și nu avem, mai suntem oare liberi?”

Unul dintre prietenii cei buni al artistului a fost scriitorul Nicolae Dabija, care de asemenea a venit cu o cuvântare.

„Ion Ungureanu a fost un Ministru cu dor de rădăcini, a căutat rădăcinile neamului nostru. A ctitorit biblioteci, a deschis teatre, a contribuit la redeschiderea bisericilor și a fost dat afară pentru că era bun. El a crezut în Dumnezeu, în neam și-n oameni”, a menționat Nicolae Dabija.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!