Taxa pentru poluarea mediului urmează a fi achitată de către persoanele juridice indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare și de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și care produc, importă și/sau procură de la agenții economici de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, mărfuri (indicate în anexa nr.8 la Legea nr. 281 din 16 decembrie 2016), sau produse în ambalaj din materiale plastice (specificat la pozițiile tarifare 3923 21, 3923 29 și 3923 30), sau în ambalaj din carton neondulat (specificat la poziția tarifară 4819 20 000), cu sau fără folie de aluminiu și/sau polietilenă.

Obiectele ce urmează a fi taxate sunt cele care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului, emit poluanți și pot fi depozitate ca deșeuri de producție.

Odată cu trecerea în administrarea Serviciul Fiscal de Stat, acest tip de taxă nu a fost modificat. Astfel, taxa ecologică cuprinde aceleași tipuri de plăți: 

1. Plata pentru emisiile de poluanți ale surselor staționare 
2. Plata pentru deversările de poluanți
3. Plata pentru depozitarea deșeurilor de producție
4. Plata pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului.

Cotele pentru calcularea taxei respective sunt stabilite în dependență de tipul de marfă și produse, tipul ambalajului, cât și de capacitatea lor.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2017, agenții economici, plătitori ai taxei ecologice, au posibilitatea să beneficieze de un răgaz de timp la achitare. Termenul de plată a fost modificat până la data de 25 a lunii următoare după luna gestionară, față de data importului cum era prevăzut anterior.

Odată cu transmiterea taxei ecologice în administrarea Fiscului, plătitorii au obligația de a prezenta Serviciul Fiscal de Stat declarațiile corespunzătoare, lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!