Andrian Candu face lobby inițiativei legislative cu privire la tichetele de masă. Reacția sindicatelor, patronatelor și a mediului de afaceri

Andrian Candu face lobby inițiativei legislative cu privire la tichetele de masă. Reacția sindicatelor, patronatelor și a mediului de afaceri

O inițiativă legislativă cu privire la tichetele de masă a fost discutată astăzi cu reprezentanții sindicatelor, a patronatelor, a mediului de afaceri și a instituțiilor de stat vizate. Proiectul prevede instituirea unui sistem de acordare a tichetelor alimentare în valoare de 45 de lei pe zi. Autorul inițiativei este președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a și făcut lobby pentru proiect.

El și-a motivat inițiativa legislativă prin lupta cu evaziunea fiscală și salariile în plic, enumerând unele avantajele ale adoptării proiectului: „Beneficiile angajatorului - are o posibilitate de a încuraja angajații. E benefic și din punct de vedere al sănătății, crește și producția, e și o chestiune de concurență. Tichetul de masă e un drept, un beneficiu și nu o obligație pentru o companie.

Beneficii pentru salariați - e o creștere la venit. Dacă luam 45 de lei pe zi, asta înseamnă 900 de lei pe lună. Deja e o creștere semnificativă a salariului, mai ales că suma este netă, neimpozabilă.

Pentru Republica Moldova - e la fel un plus, vorbind și din experiența altor state. Trecerea la sistemul tichetelor de masă a avut un impact benefic. E un sistem de luptă împotriva salariului în plic, mulți angajatori trecând de la sistemul gri la cel alb, care are beneficii pentru salariat și pentru țară. [...] Angajatul merge la magazin să-și ia produse alimentare. Nu produse alcoolice sau de alt fel. Există o circulație a banilor”.

Propunerea a stârnit reacții diferite în rândurile reprezentanților sindicatelor, patronatelor și a mediului de afaceri.

Sindicatele, mulțumite de inițiativă

Sindicatele au salutat inițiativa, dar au venit și cu unele propuneri de îmbunătățire: „Proiectul este unul foarte bine venit, foarte bine structurat și vine să sporească protecția social-economică a salariaților, să le protejeze sănătatea și să reducă fluxul salariaților. Să nu se reducă salariul - asta să fie ca garanție, pt că în țarile unde este implementat sistemul, acesta vine ca un supliment sau bonus care avantajează salariatul. Propunem ca pe verso-ul tichetului să fie trecută lista companiilor de unde salariații să poată lua alimente. 45 de lei s-a luat pe baza coșului alimentar minim de consum, raprtat la zilele de muncă pe lună. De asemenea, denumirea ar putea fi alta - „voucher” sau „bon alimentar”. Considerăm că este o inițiativă foarte bună care cel mai probabil va fi susținută de sindicate”, a spus Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Patronatele se tem de un monopol

Reprezentanții patronatelor din Republica Moldova nu sunt încântați de proiect: „Această inițiativă rezolvă unele probleme avute până acum, dar apar multe alte întrebări. Din ce surse va trăi operatorul? Pentru că nu va trăi din valoarea nominală a tichetului. Cum se va face restituirea cheltuielilor pentru tipărire?”. Totodată, patronatele au întrebat dacă nu cumva se dorește crearea unui monopol pe piață: „Avem multe rezerve la acest capitol”.

Mediu de afaceri, rezervat

Unii reprezentanții ai mediului de afaceri s-au arătat rezervați față de inițiativă:

„Subiectul ne deranjează foarte mult. Când se pune pe masă o lege, îmi pun întrebarea - de ce? Avem un cadru care ne permite acest lucru (n. r. - acordarea de tichete de masă). Aceasta este raționamentul oare - susținerea unei pături vulnerabile, evitarea evaziunii fiscale, sporirea competitivității întreprinderilor, sau altul? Nu știu în ce măsură există avantaje fiscale”, s-a întrebat un reprezentant al mediului de afaceri. „Introducerea unui operator înseamnă cheltuieli substanțiale. Asta costă bani și nu face alteva decât să mărească cheltuielile și să diminueze aportul social”.

„Am avut neplăceri în ultimii ani cu prevederi ambigue care creează probleme. Suntem în litigiu cu FISC-ul pe mai multe aspecte, din cauza lipsei de claritate a legislației. Haideți să facem o claritate”, a completat reprezentantul unei companii.

„Îngrijorarea este ca această lege să nu fie unicul mecanism de a oferi hrana angajaților - doar prin tichete. Vrem ca mecanismul existent actualmente să funcționeze. Vrem să avem posibilitatea de a avea discuții directe cu companiile de la care putem cumpăra hrană. Rolul operatorilor probabil ar putea fi jucat de bănci, prin intermediul cardurilor - asta ar da mai multă transparență. Majoritatea companiilor lucrează cu băncile, așa că acest sistem ar putea fi integrat”, a spus un alt reprezentant al mediului de afaceri.

Șefa comisiei protecție socială din Parlament: Să majorăm mai întâi salariile

În opinia președintelui comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, este important ca adoptarea acestei legi să nu fie o barieră pentru creșterea salarială. Parlamentarul însă consideră că acum, prioritatea trebuie să fie creșterea salariilor: „Optez pentru concentrarea eforturilor și resurselor bugetare pe sporirea salariilor, după care să revenim la astfel de garanții”.

Inițiativa legislativă va fi supusă dezbaterilor ulterioare.

Vezi și aceste știri
Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Advertoriale
5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
 • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ardei umpluți cu brânză, ca la Nord – rețetă deosebită, moștenită de la bunica (Video)
 • Fără nunți până la 1 august, grădinițe închise și nu doar. Iată ce a decis guvernul
Cele mai populare
 • 1
  Italia și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru alte 12 state
 • 2
  Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”
 • 3
  Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)
 • 4
  Medicul Komarovskiy, despre închiderea parcurilor de distracții din Moldova: „Nu există nicio logică în decizia luată de autorități” (VIDEO)
Autentificare