Investigații suplimentare în cazul disensiunilor apărute între Draexlmaier și Vinăria din Vale

Investigații suplimentare în cazul disensiunilor apărute între Draexlmaier și Vinăria din Vale

Inspectoratul Ecologic de Stat a solicitat investigarea suplimentară a situației create la fabrica „Vinăria din Vale” situată pe teritoriul Combinatului de panificație din Bălți. Asta chiar dacă administrația fabricii a solicitat în repetate rânduri abrogarea deciziei prin care i-a fost sistată activitatea. Potrivit viceministrului Mediului Dorin Dusciac, investigațiile vor avea loc pe parcursul acestei săptămâni, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie formulate concluziile cu privire la respectarea sau nerespectarea prescripțiilor obligatorii.

„A fost format un grup de lucru din care fac parte atât reprezentanți ai Ministerului Mediului, cât și ai Ministerului Sănătății, Ministerului Economiei. Compania „Vinăria din Vale” a solicitat în repetate rânduri să fie revocată decizia de sistare a activității pe motiv că au îndeplinit condițiile stabilite anterior sau urmează să le îndeplinească în scurt timp. În cadrul unei vizite întreprinse la Bălți, șeful Inspectoratului Ecologic, Vitalie Curărari, a stabilit că sunt necesare investigații suplimentare.Cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare vom veni cu anumite concluzii privind respectarea sau nu a prescripțiilor obligatorii. Noi (Ministerul Mediului, Inspectoratul Ecologic - n. r.) nu putem garanta alte lucruri care nu depind de noi. S-ar putea ca ceilalți colegi să vină cu alte recomandări sau decizii”, a declarat pentru Agora viceministrul Mediului Dorin Dusciac.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Economiei, grupul operativ de lucru instituit în acest caz a determinat deja focarul de poluare și a constatat că emisiile sunt efectul fermentației nămolului provenit în urma procesului tehnologic de producere a spirtului de către compania „Vinăria din Vale”.

În context ministrul Economiei, Andrian Candu, dă asigurări că „la nivelul Guvernului, a autorităților publice locale și instituțiilor competente sunt întreprinse toate acțiunile de remediere a problemei, pentru a nu afecta sănătatea populației din municipiul Bălți, a nu fi periclitată activitatea companiilor producătoare și a nu prejudicia imaginea țării.”

Amintim că la începutul lunii iulie curent investitorul german Draexlmaier, rezident în Zona Economică Liberă Bălți, anunța că și-ar putea sista activitatea întrucât impuritățile eliminate în aer ca urmare a producerii spirtului de către Fabrica „Vinăria din Vale” duc la oxidarea cablurilor produse, iar rezidentul înregistrează pierderi de milioane de euro.

Administrația companiei a sesizat atunci autoritățile locale și centrale cu scopul de a remedia situația. Ca urmare, „Vinăria din Vale” a primit o prescripție sanitară de sistare a activității.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.