Situația mass-media din RM în 2016, calificată ca fiind „gravă”. STUDIU

Situația mass-media din RM în 2016, calificată ca fiind „gravă”. STUDIU
Foto: Agora.md/Dima Iacovlev

Situația mass-media din Republica Moldova în anul 2016 a fost calificată drept „gravă” într-un raport realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și făcut public astăzi.

Studiul prezintă situația presei moldovenești raportată la un șir de indicatori precum: cadrul juridic de reglementare a activității mass-media; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor.

Astfel, autorii raportului concluzionează că cele mai afectate zone sunt contextul politic, urmat, ca gravitate, de mediul economic și de securitatea spațiului mediatic.

Cadrul juridic de reglementare a activității mass-media - atestă o situație gravă a mass-media pe această dimensiune. [...] nu a fost atestată îmbunătățirea cadrului normativ, singurul act modificat fiind Legea cu privire la accesul la informație. În pofida angajamentelor asumate de Guvern, un nou Cod al Audiovizualului așa și nu a fost adoptat. [...]

Contextul politic - denotă o situație extrem de gravă a massmedia sub acest aspect. Principalele motive care au determinat situația în cauză sunt: implicarea masivă a factorului politic în activitatea mass-media, [...]; implicarea factorului politic în activitatea autorității de reglementare a audiovizualului; acapararea mass-media importante și influente - în principal, instituții audiovizuale - de către politicieni;  [...] utilizarea mass-media în scopuri politice; [...]

Mediul economic - relevă o situație gravă a mass-media. Nici legislația, nici starea economiei nu favorizează independența financiară a mass-media, de care depinde și independența lor editorială. Legislația nu prevede limite speciale pentru concentrarea proprietății în mass-media sau pentru accesarea publicității comerciale de către instituțiile de presă. Sunt atestate poziții dominante și pe piața media, și pe piața publicității, fapt ce generează concurență neloială, dar organele responsabile, de facto, acceptă această stare de lucruri. În cea mai bună situație financiară se află mass-media care funcționează din bani de partid. [...]

Mediul profesional - de asemenea plasează mass-media într-o zonă marcată de probleme grave. În RM există principalele elemente ale unui proces de profesionalizare: corp comun de cunoștințe în jurnalism; instituții de formare a jurnaliștilor; asociații ale jurnaliștilor, un cod deontologic; un cod de conduită pentru radiodifuzori etc. În același timp, se atestă mari rezerve față de eficiența procesului de profesionalizare. [...] disonanța existentă între pregătirea specialiștilor și necesitățile pieței; la calitatea unor cadre academice; la neglijarea, în dese rânduri, a normelor profesionale prescrise de coduri; [...]

Calitatea jurnalismului - califică situația mass-media pe acest segment drept marcată de probleme grave. [...] pe piață au apărut mai multe instituții mediatice, fapt ce contribuie la o fortificare a diversității tipurilor de mass-media (pluralism extern). Totodată, au fost scoase în relief grave probleme ce vizează diversitatea produselor mediatice în interiorul fiecărei mass-media (pluralism intern), cât și calitatea acestora. De cele mai dese ori, în mass-media naționale lipsesc subiecte din mediul rural. Afilierea politică a multor mass-media generează propagandă, manipulare și dezinformare. Tematicii politice i se acordă o importanță exagerat de mare în detrimentul unor tematici de real interes public.

Securitatea jurnaliștilor - atestă o situație marcată de probleme grave. Deși jurnaliștii, în mare, și-au exercitat misiunea în condiții de securitate, n-au fost lipsă cazurile de obstrucționare a acestora. Au existat mai multe cazuri când jurnaliștii au fost fie amenințați, fie agresați verbal sau fizic, fie li s-au deteriorat echipamentele, fie li s-au intentat dosare în instanță. [...].

Autorii raportului vin cu mai multe recomandări care ar contribui la îmbunătățirea situației generale a presei din R. Moldova, printre care: îmbunătățirea cadrului normativ existent, abandonarea amestecului politicului în activitatea presei, ajustarea activității instituțiilor formative de profil la necesitățile pieței mediatice, elaborarea și implementarea acțiunilor de securizare a spațiului mediatic, fortificarea securității jurnaliștilor.

Citește aici raportul integral.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Advertoriale
Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
 • 2
  Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
 • 3
  Promo-LEX: Regimul de la Tiraspol a condamnat prima persoană pentru critica deschisă a războiului din Ucraina
 • 4
  Armata rusă a bombardat regiunea Dnepropetrovsk. Sunt morți și răniți (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.