Transparency International solicită deputaților să nu adopte legi care încurajează spălarea banilor

Transparency International solicită deputaților să nu adopte legi care încurajează spălarea banilor

Transparency International și reprezentanța sa din Moldova solicită legiuitorilor să retragă proiectele de legi înaintate recent Parlamentului care vor scuti de răspundere demnitarii, oamenii de afaceri și funcționarii corupți la declararea activelor și proprietăților, chiar dacă acestea au fost obținute ilicit.

În ultimii zece ani, un număr impunător de persoane importante și oameni de afaceri s-au îmbogățit din corupție. Majoritatea acestora n-au fost deferiți justiției, iar mijloacelor obținute fraudulos, inclusiv din miliardul de dolari furat prin frauda bancară și alte crime la nivel înalt, nu li s-a găsit urma.

Cele două proiecte de legi înaintate Parlamentului vor permite persoanelor și afacerilor să-și declare activele la o valoare cu mult sub cea de piață în schimbul unei amnistii penale.

Publicitate

„Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani și corupția. Acest fapt va favoriza corupții și va compromite combaterea corupției în Moldova. Aceasta va fi un semnal că cei corupți își cumpără impunitatea și va lipsi cetățenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătățirea serviciilor publice”, a declarat Jose Ugaz, Președintele Transparency International.

Transparency International - Moldova, de rând cu alți reprezentanți ai societății civile, a protestat împotriva acestor proiecte de legi.

„Guvernarea ia decizii care privează bugetul public și cetățenii Republicii Moldova de resurse financiare necesare. E timpul să oprim spălătoria de bani și nu s-o încurajăm. Guvernanții trebuie să aplice legislația din 2013 care permite colectarea impozitelor pe venitul și proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogățit ilegal să-și legalizeze averile obținute fraudulos”, a declarat Lilia Carasciuc, director executiv al TI-Moldova.

Transparency International, de asemenea, face apel la partenerii internaționali ai Republicii Moldova să facă presiune asupra guvernanților pentru a retrage proiectele de legi. Republica Moldova a primit în noiembrie 2016 prima tranșă din creditul de 179 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional cu mențiunea combaterii corupției. Obținerea tranșei următoare a finanțării trebuie să fie condiționată de retragerea legilor vizate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal