Experți medicali din întreaga lume abordează la Vatican „drama actuală” a traficului de organe

Experți medicali din întreaga lume abordează la Vatican „drama actuală” a traficului de organe


Experți medicali din întreaga lume s-au reunit marți la Vatican pentru a aborda „drama actuală” a traficului de organe, ale cărui victime urmează adesea același model: bărbați tineri, săraci și practic analfabeți.

Academia Pontificală de Științe alături de numeroși experți analizează timp de două zile cauzele acestui „flagel” la scară globală, pe care că papa Francisco însuși îl consideră un derivat al traficului de ființe umane, o altă „formă modernă de sclavie”, informează agerpres.ro.

În prima zi participanții au analizat sistemul de transplant din multe țări, inclusiv China, care a fost invitată să participe la simpozion deși nu are relații diplomatice cu Sfântul Scaun, în timp ce ziua de miercuri va fi dedicată studierii metodelor de combatere a traficului analizat.

Președintele Societății de Transplant din America Latină și Caraibe (STALYC), columbianul Alejandro Nino Murcia, a explicat că traficul de organe derivă dintr-o „piață în care există o cerere mai mare decât oferta”, mai mulți solicitanți decât donatori.

„Oamenii sunt în căutarea de puncte de vânzare și țările și persoanele cu o putere de cumpărare mai mare încearcă să profite de oameni care au un deficit sau o problemă economică. Împinși de nevoile lor economice, aceștia își donează o parte din organe”, a deplâns el. În opinia sa, „fiecare țară ar trebui să aibă un registru național de transplant, astfel încât fiecare pacient să știe clar de unde provine organul, de ce a fost un anumit donator și nu altul”.

Dr. Beatriz Gil Dominguez, din cadrul Organizației Naționale de Transplant din Spania, a subliniat că principala problemă în combaterea traficului ilegal de organe este faptul că „de multe ori acesta are loc într-un context transnațional”. Un subiect care merge într-o altă țară pentru un transplant implică o problemă suplimentară, deoarece intră în joc două jurisdicții diferite și, în opinia sa, „nu există o cooperare internațională în urmărirea unor astfel de practici”.

Gil Dominguez a mai declarat că profilul victimelor rețelelor de trafic de organe urmează adesea un model similar: tineri sub pragul de sărăcie și aproape analfabeți, astfel încât nu înțeleg riscurile pe care le implică aceste operațiuni. Ei trăiesc în țări sărace care nu acordă prioritate luptei împotriva traficului și au o legislație „foarte prost puse în aplicare” pentru a face față fenomenului.

În schimb, țările din care provine receptorul sunt de obicei bogate, dar cu cantități limitate de organe și Dominguez Gil crede că este „dificil pentru un pacient să obțină un transplant în aceste condiții”.

Odată ce fac transplantul și se întorc în țara lor de origine, aceste persoane ar trebui să aibă „o anumită responsabilitate” și specialista a opinat că ar trebui să fie „obligația medicilor să raporteze aceste cazuri”, atunci când se cunosc.

Prețul unui organ pe piața neagră poate ajunge la 150.000 de dolari (peste 140.000 de euro), din care donatorul primește între 5% și 10% „în cel mai bun caz”, iar restul ajunge în buzunarele traficanților și intermediarilor, a declarat experta, menționând că cifrele variază în funcție de țară.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că în fiecare an sunt efectuate aproximativ 120.000 de transplanturi la nivel mondial (119.873 în 2014), reprezentând aproximativ 10% din cererea totală. Aceeași instituție, a amintit medicul spaniol, consideră că între 5% și 10% din numărul total de transplanturi provin de pe „o piață internațională de organe”, însă atunci când se vorbește despre piața neagră de fapt se fac doar estimări.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.