Aproape o jumătate din respondenții studiului realizat de IDIS Viitorul și CBS-AXA consideră că Aeroportul Internațional Chișinău trebuie să revină în gestiunea statului. Pe de altă parte, doar 12% din cei intervievați susțin că nu s-a comis nici o ilegalitate în procesul de concesionare.
Un studiu efectuat de IDIS Viitorul și CBS-AXA arată că 44% din cei intervievați consideră că Aeroportul Internațional Chișinău trebuie să revină în gestiunea statului, fiindcă atentează șa siguranța națională. Totodată, 34% din respondenți susțin că este un act ilegal care trebuie anulat.
Doar 12% din respondenți sunt de părere că procesul de concesionare este un act legal și nu are ce reproșa acționarilor sau guvernului.
Studiul a fost realizat în perioada 18-27 ianuarie 2017 pe un eșantion de 1100 persoane, din 13 localități.
De remarcat că la finele lui 2016, Parlamentul a aprobat un proiect de hotărâre prin care solicită ca Guvernul să renegocieze contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. De asemeni, a fost inclus și punctul referitor la necesitatea eliminării taxei de modernizare în valoare de 9 euro, inclusă în costul biletelor.
Deputatul Iurie Țap a remarcat că investițiile în aeroport se fac din practic doar venituri operaționale și din taxa de modernizare.
Într-un raport făcut public în 2015 CNA recomandă Guvernului să anuleze contractul de concesiune a Aeroportului, dar şi taxa de modernizare, de 9 euro per pasager, la plecare. Instituția susținea că această taxă ar fi percepută ilegal odată cu stingerea obligațiunilor din contractele de creditare între AIC, BERD şi BEI.
CNA recomanda și inițierea procesului de anulare a contractului de concesiune din motiv că contractul n-a fost încheiat cu Asociația persoanelor juridice - „Aeroportul Habarovsk” și „Kolomensky Zavod”, desemnată în calitate de câștigător al concursului.
Amintim că pe 30 mai 2013, Guvernul a decis să scoată spre concesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia, iar câștigătorul licitației a devenit compania din Rusia SRL „Avia Invest”.
Chiar dacă s-au stabilit mai multe abateri în procesul de concesionare a aeroportului, până în prezent autoritățile statului nu au întreprins acțiuni pentru remedierea situației. De asemenea, nici un funcționar nu a fost tras la răspundere pentru acțiuni ilegale sau abuz în serviciu.
Vezi și aceste știri

Cel puțin șase persoane au murit în Harkov în urma unui atac cu rachete (VIDEO)

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că urmărea activiști pe Twitter

Directorul Institutului Mamei și Copilului va fi sancționat de ministra Sănătății. Medicii spitalului nu ar fi respectat protocolul în cazul unei fetițe care a fost abuzată sexual
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
