Asociația Promo-LEX consideră că Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată „interpretează extensiv prevederile Legii nr. 133 cu privire la protecția datelor cu caracter personal, iar referințele făcute la situația că, publicarea numelui și prenumelui ar încălca drepturile persoanelor implicate în procesul de efectuare a Justiției sunt eronate”.

Cei de la Promo-LEX scriu că „nu există temeiuri legale pentru a nu publica pe paginile web ale instanțelor de judecată informații care ar conține numele, prenumele persoanelor implicate în procesul de efectuare a actului de Justiție”.

În acest sens, Codul de Procedură Penală (art. 18), Codul de Procedură Civilă (art. 23), Legea privind organizarea judecătorească, punctul 9 al Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor judecătorești stabilește principiul publicității procedurilor.

Amintim că Ministerului Justiției a adoptat măsura motivând prin faptul că „în ultima perioada tot mai mulţi cetăţeni adresează obiecţii privind încălcarea drepturilor legale prin publicarea numelor acestora pe portalul instanţelor de judecată”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!