Astfel, 20,7% susțin total legalizarea averii nedeclarate contra unei taxe, iar alți20,5% o susțin parțial.
Aproape 36% dintre respondenți se opun acestei inițiative, doar 21,2% fiind totuși total împotrivă. Peste 10% spun că nu le pasă, iar mai mult de 12 la sută nu cunosc nimic despre acest proiect.
Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, oamenii sunt prost informați la subiect. „Cred că în spațiul public acest subiect a fost discutat prea puțin, iar dacă îi pui o denumire frumoasă, subiectul prinde viață”, spune economistul.
##related-news## Ideea de liberalizare a capitalului a fost propusă de speakerul Andrian Candu și alți patru deputați. Liberalizarea capitalului va permite persoanelor fizice, care sunt cetățeni ai Moldovei, să declare capitalul ce le aparține, care anterior se afla în posesia altor persoane fizice sau nu era declarat deloc. Prevederea se referă atât la mijloace bănești, cât și la capitaluri ce iau alte forme, precum imobile, valori mobiliare, cote de participare în SRL-uri, mijloace de transport.
Inițiativa a fost dur criticată de politicieni precum Ion Sturza, Maia Sandu sau Andrei Năstase și a primit o calificare și din partea FMI. Potrivit reacției oficiale a FMI, proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la „periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.