„Am observat din partea Bucureştiului o linie politică antirusă, rusofobă, în implementarea sancţiunilor şi în retorica antirusă”, a declarat, potrivit Russia Today, Aleksandr Boţan-Harcenko, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Ministerului rus de Externe, calificând relaţiile Rusiei cu România drept problematice.
„Conducerea României a transformat ţara într-un avanpost (NATO -n.red.), iar acest lucru este o ameninţare clară pentru noi. Am transmis acest lucru părţii române, inclusiv public”, a adăugat oficialul rus.
Rusia susţine că sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite şi NATO ca având rolul de a contracara ameninţările Iranului, poate fi dotat în secret cu rachete de croazieră Tomahawk, precizează Russia Today.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.
Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California).
Citește continuarea pe mediafax.ro.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.