Preocuparea pentru această temă există încă din anii '40 când un studiu a atras atenția asupra faptului că femeile aflate în travaliu care mâncau în această perioadă delicată riscau să expulzeze conținutul stomacului și să se înece în timpul anesteziei generale, notează în jurnalul „Obstetrics and Gynecology” din această lună autorul principal al lucrării, dr. Vincenzo Berghella, și colegii săi din cadrul Universității Thomas Jefferson University din Philadelphia, Statele Unite, scrie Agerpres.ro.

Utilizarea anesteziei generale este mult mai rar folosită în prezent, însă normele recomandă în continuare gravidelor pe cale să nască să nu consume hrană solidă.

Pentru studiul recent, oamenii de știință au compilat date de la mai multe cercetări efectuate în mediu controlat, randomizat, ce au comparat condițiile de desfășurare a travaliului și a urmărilor acestuia în cazul femeilor cărora li s-a permis să consume numai bucățele de gheață și apă și ale celor care au avut voie să mănânce și să bea puțin mai mult, de la miere și sirop de curmale până la alimente solide obișnuite.

Oamenii de știință au analizat zece astfel de cercetări la care au participat în total 3.982 de femei aflate în travaliu și care au născut un singur copil, numai pe cale naturală, nu prin operație de cezariană.

Femeile care aveau cele mai puțin restrictive diete au manifestat și cel mai mic risc de complicații, inclusiv de vomă sau de înec în timpul anesteziei generale. De asemenea, ele au avut un travaliu relativ mai scurt — cu 16 minute, în medie — în comparație cu cele a căror alimentație era restricționată.

„Dacă suntem bine hidratați și avem (o cantitate — n.r.) adecvată de carbohidrați în organism, mușchii noștri funcționează mai bine”, a precizat Berghella, în condițiile în care uterul este alcătuit în cea mai mare parte din mușchi.

Descoperirea oamenilor de știință subliniază concluziile unui alt studiu efectuat anterior de aceeași echipă, potrivit căruia femeile care primesc în travaliu mai multe lichide decât în mod normal nasc mai repede.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!