
Cât trebuie să investești pentru a reduce cu cel puțin 30% factura la încălzirea centralizată din Chișinău
La finele anului trecut Termoelectrica a reușit să finalizeze instalarea unui sistem de distribuție pe orizontală a energiei termice într-un bloc vechi din Capitală. Astfel, locatarii au reușit să reducă semnificativ facturile la încălzire. Recuperarea investițiilor are loc într-o perioadă relativ scurtă, mai ales că furnizorul acoperă o mare parte din costul proiectului.
・
La finele anului trecut într-un bloc locativ de pe strada Pandurilor din Chișinău, construit în anii 80’, a fost instalat un sistem de distribuție pe orizontală a energiei termice și un punct termic individual care oferă posibilitatea de a reduce semnificativ cheltuielile pentru încălzirea apartamentului și prepararea apei menajere.
„Am reușit, pentru prima dată, să implementăm un sistem de încălzire pe orizontală cu instalarea punctului termic individual într-un bloc vechi, care se află pe strada Pandurilor din Chișinău. Am perfectat proiectul în timp record de doar două luni. Asociația a colectat sursele financiare pentru a instala sistemul de distribuție pe orizontală în casa scării și în fiecare apartament. Din contul întreprinderii Termoelectrica a fost instalat un punct termic, turul și returul apei din casa scării și contoarele din casa scării la încălzire și prepararea apei calde menajere. Considerăm că este un proiect foarte reușit, fiindcă acești locatari beneficiază de o reducere a facturii de minim 30%”, a declarat pentru AGORA directorul general Termoelectrica SA, Veaceslav Eni.
În acest bloc locativ sunt 28 de apartamente, iar cheltuielile medii pentru fiecare locatar au fost de 1000 de euro. Acestea au variat în funcție de echipamentul instalat în apartament (calorifere noi, termostat, etc). Termoelectrica și-a asumat investiții de 25 mii de euro în acest proiect.
Locatarii a trei apartamente din acest bloc locativ aveau încălzire autonomă, dar au decis să se conecteze la noul sistem de încălzire pe orizontală.
„Am reușit să-i convingem prin calcule. Astăzi consumatorul este pregătit să plătească pentru confort. Pentru a instala un sistem de încălzire autonom trebuie să cheltui cel puțin 3 mii de euro, iar noi oferim cu maxim o mie de euro servicii de cea mai înaltă calitate. În plus, apa caldă este preparată instantaneu și nu mai trebuie să aștepți să se scurgă apa rece. Acest sistem oferă posibilitatea de a beneficia de încălzire chiar și vara. Locatarii din celelalte blocuri ale asociației deja așteaptă să le instalăm acest sistem după ce au văzut avantajele”, explică directorul general al Termoelectrica.
El susține că astfel de investiții se pot recupera în circa doi ani. „Este cea mai bună soluție de pe piață și din toată lumea, iar noi am demonstrat că acest lucru poate fi realizat și într-un bloc vechi”, afirmă Veaceslav Eni.
Fiecare locatar din acest bloc locativ poate să monitorizeze consumul, să regleze nivelul de încălzire și se poate debranșa oricând de la acest serviciu.

De remarcat că economiile de circa 30% au fost obținute fără termoizolarea clădirii și schimbarea geamurilor. Dacă aceste măsuri ar fi realizate reducerea consumului de agent termic ar fi de circa 50%.
Utilizatorii sistemului centralizat de încălzire din Chișinău au achitat în medie 24,64 lei/m2 în luna decembrie 2016 și 28, 94 lei/m2 în ianuarie 2017. La blocul de pe str. Pandurilor, care a trecut la sistem orizontal și posedă un punct termic individual, prețul mediu achitat pentru un m2 a fost de 10,25 lei în luna decembrie 2016 și 15,02 lei în ianuarie 2017.
Termoelectrica planifică să instaleze în acest an 236 puncte termice individuale și încălzire pe orizontală în 18 blocuri locative din sectorul Telecentru și Sculeni al Chișinăului.Fobiile consumatorilor și dezvoltatorilor imobiliari
Dezvoltatorii care construiesc blocurile locative noi ar avea cheltuieli mult mai mici la instalarea acestui sistem de încălzire. Totuși, ei sunt mai reticenți din cauza imaginii negative pe care a avut-o Termocomul pe parcursul a zeci de ani.
„Noi avem multe întâlniri cu proprietarii de apartamente și companii de construcții, dar aici este vorba mai mult de o barieră psihologică a investitorului. De-a lungul anilor despre noi s-a vorbit foarte rău din cauza serviciului necalitativ sau a costurilor exagerate practicate de fosta companie. Încercăm să demonstrăm prin exemple concrete că lucrurile s-au schimbat și toți vor avea de câștigat”, remarcă Eni.
Reprezentanții Termoelectrica susțin că au deja câteva contracte semnate cu unii dezvoltatori imobiliari pentru a instala acest tip de sistem de încălzire în blocuri locative noi.