Expert-Grup: Dacă am interpreta în stilul lui Dodon, importul de zahăr din CSI a crescut de 1000 ori!

Expert-Grup: Dacă am interpreta în stilul lui Dodon, importul de zahăr din CSI a crescut de 1000 ori!
Foto: Agora.md

Specialiștii de la Expert-Grup au prezentat mai multe contra argumente la analiza „Republica Moldova. Doi ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE”, publicată pe blog-ul personal al Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Ei atrag atenția asupra interpretării tendențioase a unor date statistice din partea actualului Președinte a țării. 

„Ne vom expune doar asupra interpretărilor statistice aferente evoluției comerțului exterior după semnarea DCFTA (Acordul privind Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre Republica Moldova și UE), evitând speculațiile și viziunile tendențioase cu tentă geopolitică. vor fi prezentate argumentele Expert-Grup vizavi de analiza publicată, urmând paragraf după paragraf textul original al acesteia. Comentariul include pe alocuri chiar dezmințiri și demontări de mituri, utilizând datele statistice oficiale, fără careva interpretări părtinitoare”, este menționat în comentariul celor de la Expert-Grup.

 „În același timp, există o tendință de creștere a importului din țările europene al unui şir de mărfuri agroalimentare - al celor pe care țara noastră este capabilă să le producă în cantități mari și de înaltă calitate - legume (roșii, ceapă, varză, salată, morcovi, etc.), mere, porumb, zahăr, etc. Astfel, în 2015, comparativ cu 2014, importurile de ouă de păsări de curte au crescut de la 11,0 mil. bucăți la 20,9 mil. bucăți (de 1,9 ori); tomate - de la 0,2 mii tone la 0,9 mii tone (de 4,5ori); mere - de la 0,3 mii tone la 1,1 mii tone (de 3,7 ori); zahăr - de la 6,3 mii tone la 8,1 mii tone (de 1,3 ori). În 2016 s-a marcat creșterea importurilor din UE a produselor: lapte și smântână, mere, porumb, zahăr”, susține Dodon în analiza sa.

Cei de la Expert-Grup menționează că dincolo de volumul importurilor din UE (fără a face referință la importurile din CSI sau alte țări, precum sunt prezentate datele de mai sus), este de menționat că evoluția importurilor Republicii Moldova de produse agroalimentare din UE indică mai degrabă asupra unui trend descendent în ultima perioadă.

În continuare sunt prezentate și evoluțiile importurilor pentru mărfurile menționate de către Igor Dodon în analiza sa, concomitent cu includerea importurilor din alte grupe de țări (CSI și Alte țări). Pentru a elimina caracterului incomplet în interpretare (cu creșteri exagerate) au fost utilizați atât termeni relativi, cât și absoluți.

 Astfel, importurile de ouă de păsări de curte au înregistrat o majorare de 2,1 ori în termeni cantitativi în ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 9,4 milioane bucăți la 19,6 milioane bucăți), iar în ianuarie-noiembrie 2016 acestea sau redus cu 22% față de anul precedent (de la 19,6 milioane bucăți la 15,3 milioane bucăți). Totodată, atragem atenția că importurile date sunt constituite în exclusivitate din ouă fecundate pentru incubație, iar evoluția dată fiind datorată dinamizării sectorului avicol.

Importurile de tomate din UE au înregistrat o creștere de 4,8 ori în ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 165 tone la 796 tone), urmate de o diminuare de 27% în ianuarie-noiembrie 2016 față de anul precedent (de la 796 tone la 585 tone). Totodată, ponderea acestor importuri fiind de doar 5,1% în anul 2016 (7,5% în anul 2015) în totalul de importuri de tomate (în același timp, ponderea importurilor din CSI - 12,7%, Alte țări - 82,2%).

În ceea ce privește importurile de mere din UE, acestea au înregistrat o majorare de 3,5 ori în termeni cantitativi în perioada ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 292 tone la 1011 tone) și de 1,5 ori în ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 1011 tone la 1536 tone). În același timp, importurile de mere din țările CSI în aceeași perioadă au înregistrat o majorare de 150 de ori în ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 1 tonă la 150 tone) și 5,1 ori în ianuarie-noiembrie 2016 față de anul precedent (de la 150 tone la 773 tone). Deși putem vedea creșteri spectaculoase în termeni relativi (atât pentru UE, cât și pentru CSI), valoarea acestora a consemnat aproximativ 800 mii de dolari în ianuarie-noiembrie 2016 (500 mii dolari în aceeași perioadă a anului 2015).

Referitor la importurile de lapte și smântână din UE, acestea au înregistrat o diminuare de 54% în termeni cantitativi în perioada ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 5450 tone la 2505 tone), urmate de o majorare de 3,5 ori în ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 2505 tone la 8744 tone). Menționăm că, evoluția ascendentă a fost datorată în exclusivitate importului de lapte în vrac, efectuat de către o companie autohtonă specializată în prelucrarea laptelui şi fabricarea produselor lactate. Astfel, compania în cauză și-a extins facilitățile de producere a laptelui în Romania în contextul asigurării necesităților de materie primă pe fundalul reducerii constante a efectivului de vite în țara noastră.

Ce ține de importurile de zahăr, acestea au înregistrat o majorare de 24% în ianuarie-noiembrie 2015 față de anul precedent (de la 6291 tone la 7811 tone), iar în ianuarie-noiembrie 2016 acestea au înregistrat o majorare de 55% față de anul precedent (de la 7811 tone la 12119 tone). În același timp, importul de zahăr din țările CSI a înregistrat evoluții mult mai spectaculoase (speculând, am putea admite faptul că în anul 2016 acesta a înregistrat o creștere de 1000 ori!!!), menționează cei de la Expert-Grup.

Toate contra-argumentele la analiza „Republica Moldova. Doi ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE”, publicată pe blog-ul personal al lui, Igor Dodon, sunt prezentate în studiul Expert-Grup.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Maxime de până la cinci grade și cer noros. Cum va fi vremea în weekend

Maxime de până la cinci grade și cer noros. Cum va fi vremea în weekend

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Despre ce au discutat

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Despre ce au discutat

Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc

Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc

Advertoriale
Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

O afacere de familie mobilează cu stil locuințele a mii de moldoveni: „Vrem să fim martorii clipelor de fericire” (VIDEO)

O afacere de familie mobilează cu stil locuințele a mii de moldoveni: „Vrem să fim martorii clipelor de fericire” (VIDEO)

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! CMC aprobă: Noile tarife la apă și canalizare în capitală vor fi de 23 de lei (UPDATE)
 • 2
  Ultimă oră! Procurorii efectuează percheziții într-o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă
 • 3
  Ultima oră! Pretinse spargeri de Telegram și poștă electronică ale procurorului general interimar. Reacția lui Ion Munteanu
 • 4
  SONDAJ: Patru partide ar accede în Legislativ, în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.