Pomușoarele de Moldova – un nou sector agricol, lansat cu sprijinul Proiectului AMIB

Pomușoarele de Moldova – un nou sector agricol, lansat cu sprijinul Proiectului AMIB

Producerea de pomușoare este unul din sectoarele agriculturii cu cea mai înaltă creștere din Moldova. Dacă în anul 2013 pomușoarele erau crescute pe o suprafață de doar 800 de hectare, atunci în 2016 suprafața cultivată a ajuns până la 3 mii ha, iar recolta a crescut de aproape 5 ori.  

Una dintre problemele sectorului constă însă în parcelarea extremă a suprafețelor cultivate, din cele cca 100 de mii de persoane care cresc pomușoare, aproape 90% sunt crescute în grădinile personale, potrivit Recensământului Agricol General din 2011. Această parcelare împiedică aplicarea tehnologiilor avansate și colectarea unor cantități suficient de mari pentru a penetra rețelele de comerț din țară sau din afara ei.

Aceste probleme, legate de instituționalizarea și dezvoltarea sectorului au fost abordate de Centrul de Consultanță în Afaceri în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Productivității și Accesul la Piață a producătorilor de Pomușoare (AMIB) din Centru și Nordul RM”, finanțat de Fundația HEKS EPER.

Proiectul AMIB are o abordare complexă, practic lansând un sector nou al agriculturii moldovenești. „Prin acest proiect, Centrul de Consultanță în Afaceri și-a propus să crească nivelul cunoștințelor producătorilor de pomușoare, să sprijine creșterea productivității acestora, inclusiv prin asigurarea forței de muncă de calificare suficientă, să consolideze asocierea producătorilor, inclusiv pentru a-și promova interesele la nivel național, și să-i ajute să-și vândă produsele atât pe piața internă, cât și la export”, spune directorul executiv al CCA, Anatolie Palade.

Astfel, pe parcursul anului 2016, peste 120 de agricultori au beneficiat de instruiri teoretice și practice susținute de experți din România și Marea Britanie. Alte 20 de persoane au obținut cunoștințele necesare pentru a activa în viitor în calitate de traineri. Urmare a vizitelor de studii în Serbia, Ucraina și Polonia, la care au participat cca 60 de persoane, reprezentanții sectorului privat au studiat experiența agricultorilor străini și au stabilit relații strânse de colaborare, iar instituțiile statului și cele de cercetare au înțeles că sectorul de creștere a pomușoarelor are un potențial înalt pentru agricultura autohtonă și au început să implice reprezentanții acestuia în consultarea politicilor publice și a sortimentului de plante recomandate pentru asolament.

Asociația sectorială „Pomușoarele Moldovei” a crescut, cu sprijinul Proiectului, de la 5 la 80 de membri, iar Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și alte instituții de stat invită reprezentanții Asociației la consultări publice, în timp ce partenerii de dezvoltare vin cu inițiative de colaborare.

Au fost elaborate și aprobate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, curriculele pentru trei noi discipline: Cultura plantelor bacifere (60 ore) la specialitatea „Agronomie”; Cultivarea și valorificarea culturilor bacifere (90 ore) la specialitatea „Legumicultura și pomicultura” și Tehnologia culturilor bacifere (60 ore) la specialitatea „Tehnologia produselor de origine vegetală”. Noile discipline școlare vor fi introduse, începând cu anul 2018, în programul de învățământ al 4 instituții de învățământ agricol secundar: Centrul de Excelență în Agricultură și Tehnologii Horticole din s. Țaul r-nul Dondușeni; Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din comuna Stăuceni, Colegiul Tehnic agricol din comuna Svetlâi (Autonomia Găgăuză) și Colegiul Agroindustrial din or. Ungheni. De asemenea, în primăvara anului 2017, urmează a fi înființate trei loturi de instruire cu suprafața de 0,2 hectare în cadrul primelor 3 instituții, unde vor fi plantate câte 3 - 4 specii bacifere: zmeură, coacăză roșie, scoruș negru (aronia) și agriș.

Pentru a îmbunătăți calitatea materialului săditor de arbuști fructiferi și căpșun, Proiectul a intervenit și la nivelul de producere a materialului săditor.

„În prezent, calitatea materialului săditor autohton dar și nivelul de dezvoltare al pepinierelor lasă de dorit. Pentru a ridica nivelul cunoștințelor pepinieriștilor, am invitat și am organizat întâlnirea cu proprietarii pepinierelor moderne din România, care au experiență în producerea materialului săditor calitativ de arbuști fructiferi și care corespunde standardelor europene”, a povestit Dumitru Dodica, responsabil de direcția îmbunătățirea  productivității n cadrul proiectului AMIB.

De asemenea a fost organizată întâlnirea cu un consultant internațional din Marea Britanie, care a povestit producătorilor de pomușoare și producătorilor de material săditor bacifer, de ce depinde calitatea materialului săditor și cum influențează un material săditor calitativ asupra recoltei de fructe la hectar.

Un rezultat major pe partea de acces la piață este schimbarea percepției cumpărătorilor. Datorită unei baze de date de cca 600 de fermieri producători de pomușoare, elaborată de Proiect, distribuitorii și procesatorii au posibilitatea să-și planifice vânzările în 2017 și au înțeles că creșterea pomușoarelor devine un sector din ce în ce mai important. Doar anul trecut, 25 de fermieri au fost conectați cu patru rețele majore de comerț din Moldova - Metro, Dragan Group (Linella și Unimarket) și Fourchette, iar trei fermieri au fost asistați individual să intre în rețelele de comerț. Alți 26 de fermieri au fost conectați cu patru companii distribuitoare, purtând discuții cu acestea privind planul de achiziții pentru anul curent. Este vorba de Angroconscom SRL, Crioledimus SRL, El-Passo SRL, Viproagro SRL. 16 fermieri au fost conectați cu companii de procesare a pomușoarelor, iar un grup de producători din Grimăncăuți, Briceni, care cultivă împreună o suprafață de 20 de hectare de căpșun - cu un exportator care are un canal de export stabil în Federația Rusă. De asemenea, producătorii de pomușoare au fost familiarizați cu cerințele legale și de marketing pentru a intra în rețelele comerciale ce țin de calitate, ambalare, etichetare, autorizații, livrare și condiții de plată și au fost asistați în realizarea lor. 

O altă componentă a Proiectului a fost stimularea cererii de pomușoare și schimbarea comportamentului consumatorilor.

„Consumatorii din Moldova sunt obișnuiți să cumpere pomușoare din piețele agricole și doar în stare proaspătă. Printr-o campanie de peste jumătate de an, care va continua și în 2017, am promovat înțelegerea faptului că pomușoarele sunt accesibile și în rețelele de supermarketuri și, nu în ultimul rând, pe parcursul întregului an - în stare proaspătă, congelată sau procesate”, spune Sergiu Ipatii, responsabil de componenta de Acces la Piață a Proiectului.

Am desfășurat 34 de zile de degustații cu pomușoare congelate și uscate în magazinele Fourchette și Metro, distribuind broșuri atractive cu rețete de deserturi din pomușoare. Mass-media și rețelele de socializare ne-au permis să ajungem la un public mult mai larg pentru a explica și promova calitățile nutritive și gustative ale pomușoarelor. De asemenea, în parteneriat cu Asociația obștească Klumea, a fost organizat un eveniment culinar chiar în ajunul crăciunului - Berry Christmas - la care 11 bucătari șefi din restaurantele din Chișinău au pregătit și expus spre degustare diverse rețete delicioase produse din pomușoare.

Cu siguranță, pomușoarele vor avea un rol mult mai mare în viața moldovenilor, nu doar asigurând venituri cultivatorilor, ci și un strop de sănătate tuturor care consumă în diverse forme pomușoarele din Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Conflicte, fumat și satisfacerea nevoilor fiziologice în spații publice: Poliția cere Primăriei Chișinău să intervină în cazul protestatarilor adunați de Partidul Șor

Conflicte, fumat și satisfacerea nevoilor fiziologice în spații publice: Poliția cere Primăriei Chișinău să intervină în cazul protestatarilor adunați de Partidul Șor

Frica de reacția părinților și conflictele din familie - principalele motive pentru care copiii fug de acasă. Cum pot fi prevenite aceste cazuri

Frica de reacția părinților și conflictele din familie - principalele motive pentru care copiii fug de acasă. Cum pot fi prevenite aceste cazuri

Spînu: Gazprom ezită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie. Ce se întâmplă în caz de sistare a gazelor rusești

Spînu: Gazprom ezită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie. Ce se întâmplă în caz de sistare a gazelor rusești

Advertoriale
Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

Château Purcari este cel mai bun producător din Moldova conform Mundus Vini Summer Tasting 2022

Château Purcari este cel mai bun producător din Moldova conform Mundus Vini Summer Tasting 2022

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu anunță deciziile luate de Consiliul Suprem de Securitate (LIVE)
 • 2
  Atac armat la o școală din Rusia: Cel puțin 13 oameni au fost uciși, dintre care șapte copii
 • 3
  Unul din acționarii principali ai celei mai mari bănci din R. Moldova cumpără șase parcuri solare (Mold-Street)
 • 4
  În lume se desfășoară 61 de conflicte armate. Cele mai multe dintre acestea sunt în Asia de Sud
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.