
CC respinge sesizarea privind recalcularea pensiei persoanelor care lucrează după vârsta de pensionare
Curtea Constituțională a examinat dacă pensionarii care continuă să lucreze pot beneficia de recalcularea pensiei, în baza contribuției la fondul de pensii, efectuată după data la care aceștia și-au realizat dreptul la pensie.
・
Adresarea a fost depusă la Curte la 15 decembrie 2016, în cadrul unui proces de judecată la Judecătoria Chișinău - sediul Centru, de către Ghenadie Babaian.
Reclamantul pensionar, care continuă să lucreze, pretinde că autoritățile refuză să-i recalculeze pensia în baza contribuției în fondul social efectuată după acordarea dreptului la pensie. La baza acestui refuz al autorităților cu care reclamantul se află în proces de judecată a stat art.33 din Legea privind sistemul public de pensii.
Autorul sesizării consideră că Legea i-ar încălca dreptul la asistență și protecție socială garantat prin art. 47 din Constituție:”(1) Statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare.(2) Cetățenii au dreptul la asigurare în caz de: șomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrânețe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistență, în urma unor împrejurări independente de voința lor.”
„Curtea Constituțională reține că după ridicarea excepției de neconstituționalitate la 16 decembrie 2016, Parlamentul a adoptat Legea 290, prin care articolul 33, alineat 1 din Legea privind sistemul public de pensii a fost completat cu o nouă literă „c”, care permite recalcularea pensiei pentru persoanele care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă”, a declarat Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Curtea Constituțională observă că Legea 290 din 16 decembrie 2016 prevede valorizarea pentru limita de vârstă și a pensiei de dizabilitate stabilite până la 1 aprilie 2017. „Prin urmare omisiunea legislativă invocată de autorul excepției a fost soluționată de legiuitor. Astfel, excepția de neconstituționalitate ridicată a rămas fără obiect, fiind reglementată de o altă prevedere decât cea contestată”, menționează Președintele Curții Constituționale.Din aceste considerente Curtea Constituțională a decis să respingă excepția de neconstituționalitate. Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.
Examinând materialele dosarului și audiind argumentele părților Curtea Constituțională reține că autorul excepției invocă neconstituționalitatea art. 33 art.1 litera a din Legea privind sistemul public de pensii care prevede dreptul de recalculare a pensiei doar în cazul apariției unor circumstanțe noi referitor la stagiul de cotizare, venitul asigurat ce a avut loc până la acordarea dreptului la pensie. Potrivit autorului excepției, imposibilitatea recalculării pensiei în cazul persoanelor care continuă să lucreze după atingerea vârstei de pensionare și achită contribuții de asigurări sociale este neconstituțională.