Potrivit CNA, proiectul a fost votat în Parlament cu încălcări grave ale normei constituționale, fără a avea avizul Guvernului și nici expertiza CNA. A fost încălcat și principiul transparenței în procesul decizional pentru că proiectul a fost plasat pe pagina web a Parlamentului pe 1 decembrie, consultările publice a avut loc pe 14 decembrie, iar votarea în prima lectură a avut loc pe 16 decembrie.

„Nota informativă care însoțește acest proiect de lege nu conține argumente suficiente și plauzibile, lipsește argumentarea economic-financiară și analiza impactului de reglementare, nu a fost supus expertizei anticorupție obligatorii de către CNA, înainte de a fi votat în prima lectură. Reglementările proiectului privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală creează riscul liberalizării capitalului obținut din infracțiuni, diminuării încasărilor la bugetul public național, permite scheme de preluare frauduloasă a proprietăților străine, afectează buna-funcționare a Procuraturii, ANI, CNA, MAI, alte autorități cu competențe în domeniul asigurării integrității, prevenirii și combaterii corupției, prevenirii și combaterii spălării de bani, recuperării bunurilor infracționale, inclusiv în procesul investigării fraudelor din sectorul financiar-bancar, prezintă pericole de legalizare a activelor aflate sub sechestru și a celor față de care instanța nu a dispus confiscarea printr-o hotărâre definitivă”, se arată în expertiza CNA.

În opinia autorilor raportului de expertiză anticorupție, promovarea proiectului în redacție actuală este inoportună datorită caracterului nociv al prevederilor și efectelor care vor fi generate pentru cadrul normative și instituțional, mediul economic și concurențial, precum și pentru imaginea și reputația autorităților publice și a sectorului financiar-bancar în fața cetățenilor de bună-credință din R. Moldova, a organismelor internaționale și a altor state cu care R. Moldova are relații strategice.

CNA recomandă autorilor proiectului de lege să îl retragă și să reflecteze ulterior asupra necesității lui.

Citiți continuarea pe anticoruptie.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!