Iohannis: România, într-un moment de răscruce. Iniţiativele Guvernului ar fi avut repercusiuni grave

Iohannis: România, într-un moment de răscruce. Iniţiativele Guvernului ar fi avut repercusiuni grave

Recentele inițiative ale Guvernului legate de modificarea legislației penale ar fi avut drept consecință atât scăderea în intensitate a luptei anticorupție, cât şi repercusiuni grave și asupra cazurilor aflate în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la bilanțul anual al DIICOT, scrie realitatea.net.

Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat, a afirmat Klaus Iohannis.

”Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. (...) De aceea, este foarte important ca DIICOT să aibă instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratică a statului şi pentru a interveni eficient.

Publicitate

Aceste obiective nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă. Mă bucur să constat că modificările legislative realizate în 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacităţii de funcţionare a instituţiei. Aceasta este o dovadă că instituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc să întărească statul de drept, nu să îl slăbească.

Pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, să combatem şi să destructurăm reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, să recuperăm prejudiciile create”, a precizat președintele.

Iohannis a subliniat că este „mai mult decât necesară” o bună colaborare între Ministerul Public şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfârşit actul de justiţie.

Totodată, președintele a afirmat că apreciază promptitudinea cu care DIICOT a reacţionat în mod public, semnalând faptul că adoptarea unor anumite acte normative ar creşte riscul apariţiei unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale, notează sursa citată.

”România se află într-un moment de răscruce, şi împreună trebuie să decidem pe ce drum vom merge de acum înainte: pe drumul democraţiei, statului de drept şi al justiţiei independente, sau pe drumul corupţiei, lipsei de profesionalism şi al abuzurilor instituţionale”, a conchis președintele.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal