Includerea pe ultima sută de metri a reglementărilor privind societatea civilă și mass-media în Strategia Națională de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020 ridică mai multe semne de întrebare. Invocându-se încrederea scăzută în presă și ONG-uri, documentul lasă loc de interpretări în detrimentul sectorului.
Pe lângă cei șapte piloni ai Strategiei, facuți publici în luna noiembrie a anului trecut, autorii proiectului au decis să adauge acum câteva zile un al optulea pilon. Acesta vizează integritatea și tranparența instutuțiilor mass-media și a organizațiilor neguvernamentale.
Documentul elaborat și prezentat de Centrul Național Anticorupție (CNA) afirmă că organizațiile neguvernamentale sunt influențate în alegerea priorităților de dependența financiară față de fondurile externe în proporție de 85%. De asemenea, autorii consideră că, deși ONG-urile „au contribuit la ridicarea standardelor de integritate în sectorul public, marea majoritate a organizațiilor neguvernamentale nu respectă ele însele exigențe de etică și integritate”, ceea ce în rezultat duce la „acuzații de partizanat politic” și „conflicte de interese”.
Pentru că operează cu termeni destul de vagi, documentul este pasibil de interpretări nedorite, în dauna libertății presei și a dreptului la asociere în organizații.
Ultima redacție a Strategiei prevede obligativitatea instituțiilor de presă de a publica descrierea succintă a politicii redacționale și a rapoartelor financiare, iar în cazul ONG-urilor: publicarea rapoartelor de activitate și financiare pe paginile lor web; monitorizarea implicării și susținerii actorilor politici și a concurenților electorali, precum și a intereselor politice și personale promovate prin intermediul organizațiilor neguvernamentale; interzicerea apartenenței și afilierii politice a membrilor organului de administrare al organizației neguvernamentale; interzicerea desfășurării de către beneficiarii desemnării procentuale și finanțării publice/de stat a activităților cu caracter politic.
Lansarea dezbaterilor publice a proiectului Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2017-2020 a avut loc la 28 noiembrie 2016. Ce 7 piloni ai Strategiei au fost discutați în cadrul mai multor sesiuni de consultări publice cu participarea reprezentanţilor autorităţilor publice şi societăţii civile, iar în perioada 15.12.2016 - 21.12.2016 s-au desfăşurat 8 şedinţe de consultări, se arată pe site-ul CNA.
Pilonul cu numărul VIII a apărut în proiectul prezentat experților săptămâna trecută, fixindu-se ca termen pentru propuneri și comentarii data de 21 februarie.
Proiectul urmează a fi remis Parlamentului spre înregistrare.