Asistenții digitali vor schimba viața, gândurile și relațiile oamenilor

Asistenții digitali vor schimba viața, gândurile și relațiile oamenilor
Foto: CNBC.com


În deceniile următoare, inteligența artificială (IA) va ocupa tot mai multe locuri de muncă ale oamenilor, de la conducerea camioanelor la prelucrarea datelor obținute prin radiografie. Dar, de asemenea, ne vor fi de mare ajutor, preluând sarcinile zilnice obișnuite și capacitățile noastre cognitive. Odată cu perfecționarea Inteligenței Artificiale, asistenții digitali vor deveni ajutoarele și colaboratorii noștri, programându-ne activitățile, ghidându-ne în luarea deciziilor și ajutându-ne la locurile noastre de muncă, scrie theatlantic.com.

Vom avea ceva asemănător cu Samantha din filmul „Her” sau Jarvis din filmul „Iron Man”: Asistenții digitali înzestrați cu IA care cunosc ce ne place și ce ne displace, îi vor lăsa pe oameni să se concentreze pe ceea ce aceștia știu să facă cel mai bine, sau ceea ce le place cel mai mult. Iată la ce să ne așteptăm:

1 | Vocea în capul tău

Toți cei care folosesc Siri (Apple) sau Alexa (Amazon Echo) deja au interacționat cu un asistent digital. În viitor, astfel de „platforme conversaționale” vor deveni mijloacele noastre principale de interacțiune cu IA, spune cu Kun Jing, care supraveghează funcționalitatea asistentului digital Duer pentru motorul de căutare chinez Baidu. Marile companii de tehnologii încearcă să creeze o aplicație care îi va întrece pe toți: pe lângă Siri, Alexa, și Duer, există Cortana de la Microsoft, M de la Facebook, și Google Assistant. Până și Mattel își caută nișa: acesta a anunțat apariția dispozitivului IA controlat de voce „Aristotel”, care poate să calmeze copiii, să le citească povești înainte de culcare, și să-i învețe pe copiii mai mari.

Numeroase companii, inclusiv Sony și Apple au dezvoltat căști fără fir cu microfoane, astfel încât ajutorul tău virtual ar putea să-ți furnizeze niște date, să te pregătească pentru interviu, sau chiar să-ți reamintească că e timpul să iei medicamentele.

Ai putea să răspunzi fără a face vreun sunet. NASA a dezvoltat un sistem care cu ajutorul senzorilor de pe pielea gâtului interpretează activitatea nervoasă. Atunci când utilizatorul își mișcă în tăcere limba, ca și cum vorbind, sistemul poate spune ce cuvinte ei ar pronunța, chiar dacă persoana în cauză nu produce niciun sunet și abia își mișca buzele.

2 | Salut, cutia de cereale!

Principalul tău asistent IA nu va fi singura noua ta voce în viață. Vei înfrunta probabil o cacofonie de aparate și servicii, din moment ce companiile doresc ca tu să utilizezi anume aplicația lor. Ryan Gavin, care dezvoltă Cortana de la Microsoft, spune că în 10 de ani, în timp ce vei alege mobilă la mall ai putea avea așa o solicitare: „Hei, Cortana, poți să faci legătura cu aplicația Pottery Barn referitor la achitare și livrare?”. După care cei doi asistenți digitali vor intra în contact unul cu altul și se vor înțelege cu privire la achitarea și livrarea mobilei alese de tine.

Nova Spivack, o futuristă și antreprenoare care lucrează cu IA, spune că un dispozitiv portabil, cum ar fi Google Glass ar putea, de exemplu, să recunoască o carte și apoi să te conecteze la o voce online care îți va prezintă acea carte, astfel încât îi vei putea pune întrebări. Totodată, vei putea să discuți cu orice obiect inanimat. („Salut, cutie cu fulgi de porumb. Voi avea alergie dacă de voi mânca?”). Asistentul digital poate să-ți creeze, de asemenea, o listă virtuală cu produse alimentare când ajungi la magazin, sau să-ți afișeze informații despre străini în momentul când îi întâlnești pe drum. Toate acestea sună destul de deranjant. Nu vă faceți griji, spune Subbarao Kambhampati, președintele Asociației pentru Progresul Inteligenței Artificiale: aplicațiile, ca și cum ar fi prietenii noștri de încredere, vor știe când să intervină și când să te lase în pace.

3 | Împreună mai deștepți

În 1997, campionul mondial la șah, Garri Kasparov, a pierdut o partidă în fața supercomputerului Deep Blue. Mai târziu, el a constatat că, chiar și un jucător amator înarmat cu un calculator mediocru l-ar putea birui pe cel mai inteligent jucător de șah, sau cel mai puternic calculator dacă cel din urmă funcționează singur. De atunci, s-au urmărit colaborări om - computer în domeniul artelor și științelor.

Un subdomeniu al IA numit creativitatea computațională încearcă să elaboreze algoritmi care pot compune muzica, portrete pictate, și spune glume. Deocamdată, rezultatele nu amenință locurile de muncă ocupate pe artiști, dar aceste sisteme pot mări imaginația umană. David Cope, compozitor la UC Santa Cruz, a creat un program numit Emily Howell, cu care el conversează și-și împărtășește ideile muzicale. „Este un prieten compozitor conversaționalist”, spune el. „Este un asistent adevărat”. Ea înregistrează muzică, el îi spune ce-i place și ce nu-i place, și împreună compun simfonii.

Watson de la IBM, sistemul IA cel mai bine cunoscut pentru că i-a câștigat pe oameni în jocul „Jeopardy” s-a angajat, de asemenea, în colaborări creative. Programul a sugerat ce secvențe din filmul de groază „Morgan” ar trebui utilizate în trailer, astfel încât editorul a reușit să creieze un produs finit doar într-o zi, și nu în câteva săptămâni.

4 | Înțelegere reciprocă

Majoritatea sistemelor de învățare automată nu pot să explice în termeni umani de ce au luat anume această decizie, sau ceea ce intenționează să facă în continuare. Dar, cercetătorii lucrează asupra acestei probleme. Agenția pentru Proiecte de Cercetare avansate a anunțat recent un plan de investiții în XIA (Inteligență Artificială eXplicabilă) pentru a face sistemele de învățare automată mai corectabile, previzibile, și de încredere.

Înarmat cu XIA, asistentul tău digital ar putea să-ți spună că a ales anume acest drum, pentru că știe că vă plac mai mult drumurile neasfaltate, sau că ți-a sugerat să schimbi un cuvânt ca tonalitatea e-mail-ului să pară mai prietenoasă. Mai mult, cu mai multă sensibilizare „robotul ar ști când să ceri ajutor”, spune Manuela Veloso, de la Carnegie Mellon, care numește această abilitate „autonomie simbiotică”.

Cercetătorii încearcă să dezvolte inteligenta emoțională artificială, sau IEA, astfel încât asistenții noștri digitali să ne poată înțelege mai bine. Companiile precum Affectiva and Emotient (cumpărată de Apple) au creat sisteme care citesc emoții pe fețele utilizatorilor. Watson de la IBM poate analiza un text nu doar din perspectiva emoțională, dar și tonalitatea acestuia precum și, în timp, personalitatea autorului, se arată convins șeful diviziei tehnologice de la IBM Watson Group. În cele din urmă, sistemele IA vor analiza vocea, fața, poziția corpului, cuvintele, contextul și istoricul utilizatorului pentru o mai bună înțelegere a ceea ce acest utilizator simte și cum să răspundă.

Pasul următor, potrivit lui Rana el Kaliouby, co-fondatorul și CEO la Affectiva, telefoanele și televizoarele noastre vor fi înzestrate cu un cip care va fi în măsură să analizeze emoțiile și care vor putea reacționa în timp real. „Cred că în viitor fiecare dispozitiv va ști cum să citească emoțiile tale”, spune ea.

5 | Atașamentul omului față de robot

Deja se știe că oamenii pot avea legături emoționale, spre exemplu, cu tot felul de electrocasnice, care de fapt sunt niște dispozitive rudimentare. Atunci, cum ne vom atașa de asistenții IA care ne vorbesc cu voci umane și par să ne înțeleagă mai profund?
Spivack, futurist, este de părere că oamenii se vor atașa la asistenții săi virtuali pe tot parcursul vieții sale. Vei da copilului tău o jucărie inteligentă care îl va învață diverse lucruri, ei vor crește împreună. „Acum seamănă mai mult cu un animal de companie mic și drăguț, dar evoluează în ceva care trăiește într-un nor virtual pe care-l poți accesa prin telefon. Și apoi, până în 2050, îl vei putea implanta în creier”, spune Spivack. Totodată, apar o mulțime de întrebări: Cui aparțin asistenții noștri digitali? Sunt proprietatea lui Google? Și fără asistenții noștri de încredere, vom rămânea neajutorați?

El Kaliouby, de la Affectiva, pune mai multe întrebări în privința autonomiei: Ce poate face un asistent digital din numele nostru? Ar trebui el să facă cumpărături în locul nostru? Și dacă îi vom cere să facă ceva ilegal - va putea să ne execute ordine? De asemenea, există problema confidențialității. În cazul în care asistentul digital IA va considera că un copil este stresat, trebuie să informeze părinții lui? Spivack spune că va trebui să decidem dacă asistenții digital trebuie să aibă o relație cu utilizatorul asemănătoare cu cea dintre medic și pacient sau client și avocat. Vor putea ei să ne raporteze la organele de aplicare a legii? Pot fi ei citați în procesul de judecată? Și dacă există o breșă de securitate? Unii oameni se tem că IA avansată va domina lumea, însă Kambhampati crede că hacking-ul rău intenționat reprezintă un risc mult mai mare.

Având în vedere atașamentul care ar putea exista între utilizator și un asistent digital, în cazul în care o persoană rău intenționată va sparge programul, ceea ce a fost cel mai mare ajutor al nostru ar putea deveni cea mai mare răspundere a noastră.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”

Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”

PACE, partidul al cărui lider este dat în căutare națională, anunță că va delega candidați la alegerile din 21 noiembrie, inclusiv la Bălți

PACE, partidul al cărui lider este dat în căutare națională, anunță că va delega candidați la alegerile din 21 noiembrie, inclusiv la Bălți

PUN către PAS: „Numiri abuzive în funcții, eliberări pe criterii de partid și concursuri trucate” (VIDEO)

PUN către PAS: „Numiri abuzive în funcții, eliberări pe criterii de partid și concursuri trucate” (VIDEO)

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist
 • 2
  Scopul autorităților în privința emigranților: Până-n 2025, 25% dintre moldovenii aflați în străinătate să își dorească să revină acasă și 50% din cei reveniți să fie reintegrați cu succes
 • 3
  Deținuții din închisoarea din Kabul, eliberați de talibani au devenit gardieni
 • 4
  647 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. Șapte sunt de import
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.