Bugetul destinat pentru imunizarea populației împotriva bolilor infecțioase va crește constant. În acest scop, statul va aloca peste 40 de milioane de lei în următorii trei ani, cu circa 12 milioane de lei mai mult decât în prezent. Subiectul a fost discutat în cadrul Dialogului de politici ”Programul Național de Imunizări. Durabilitatea financiară și legislativă”, organizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Sabin Vaccine Institut.
La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, profesori universitari, medici, experți naționali și internaționali în domeniul imunizării, precum și parteneri de dezvoltare.
„Vaccinarea nu este doar o injecție, ci o măsură de profilaxie. Pe termen de lungă durată, aceasta reduce din povara financiară, provocată de tratamentul maladiilor. Asta ne-a determinat ca în 2016 să recurgem la mecanisme internaționale de procurare a vaccinurilor, care sunt mai avantajoase. Datorită susținerii UNICEF, putem beneficia de vaccinuri calitative, mai ieftine și precalificate de OMS”, a subliniat Aliona Serbulenco, viceministru al Sănătății.
Guvernul a aprobat, anul trecut, al cincilea Program Național de Imunizări, care prevede vaccinarea populației în proporție de 95 la sută, până în anul 2020.
Imunizarea este cea mai eficientă metodă de a preveni bolile infecțioase, complicațiile maladiilor transmisibile şi decesele premature. Potrivit OMS, trei milioane de oameni din întreaga lume sunt salvați, în fiecare an, datorită vaccinării.
În Republica Moldova, datorită programelor naționale de imunizări implementate în ultimii ani, a fost eliminată poliomielita. De asemenea, rata copiilor bolnavi de hepatita virală B a scăzut de peste 20 ori. În același timp, sunt raportate tot mai puține cazuri de difterie, tuse convulsivă și tetanos, iar rata copiilor.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
