Nantoi pentru ZdG: „Târfele politice speculează pe denumiri şi se întâlnesc la treuca puterii şi ne jecmănesc”

Nantoi pentru ZdG: „Târfele politice speculează pe denumiri şi se întâlnesc la treuca puterii şi ne jecmănesc”

Sunt puține șanse ca societatea moldovenească să se solidarizeze, așa cum au făcut-o românii, când au ieșit în stradă ca să-și apere drepturile și să ceară demisia guvernării. Majoritatea cetățenilor R. Moldova sunt „homo sovieticus” și au o mentalitate „ de sclav”. De această părere este analistul politic Oazu Nantoi, potrivit Ziarul de Gardă.

„Noi încă am rămas homo sovieticus, cu mentalitate de sclav. Acest behăit „cu cine suntem” durează de un sfert de secol, un sfert de secol târfele politice speculează pe denumiri şi se întâlnesc la treuca puterii şi ne jecmănesc. Uitaţi-vă la reacţia societăţii moldoveneşti la comportamentul Rusiei, la comportamentul lui Putin. În aprilie 2014, Barometrul de Opinie Publică a demonstrat că 74% din etnicii ucraineni de pe teritoriul R. Moldova consideră că Crimeea a intrat în componenţa Rusiei pe cale legală. Asta este”, a afirmat analistul politic pentru Ziarul de Gardă.

Oazu Nantoi crede că „noi nu suntem o adunătură de oameni care percep statalitatea R. Moldova ca pe o celulă de închisoare din care trebuie de fugit”.

Publicitate

„E uşor să acuzi trecutul, dar s-a scurs un sfert de secol, a apărut o altă generaţie, şi „graţie” iresponsabilităţii şi cinismului politicienilor, noi nu suntem o comunitate de cetăţeni, ci o adunătură de oameni care percep statalitatea R. Moldova ca pe o celulă de închisoare din care trebuie de fugit. Uitaţi-vă la sindicatele noastre, în anii ’90, oamenii nu primeau salarii câte 6-8 luni. Pensiile erau plătite cu nişte produse alterate. Ce-au făcut oamenii? Au răbdat şi au tăcut. Acesta este comportamentul sclavului sovietic, care devine agresiv atunci când se urcă în fruntea turmei şi are un comportament docil atunci când este membru al turmei. Asta e explicaţia. În opinia mea, se observă nişte tendinţe destul de clare: procentul celor care sunt slabi, mulţi şi neputincioşi - creşte, cei tineri, cu studii, mai cu iniţiativă - pleacă din ţara asta şi rămâne un teritoriu, un stat captiv din care ultimii vor pleca vameşii şi politicienii”, a mai spus Nantoi.

Interviul integral în puteți citi în ediția print a Ziarului de Gardă din din 16 februarie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal