Directorul Agenției Proprietății Publice respinge acuzațiile privind deposedarea primăriei mun.Chișinău de 500 de terenuri

Directorul Agenției Proprietății Publice respinge acuzațiile privind deposedarea primăriei mun.Chișinău de 500 de terenuri

La sfârșitul săptămânii trecute, Primăria municipiului Chișinău a învinuit reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP) că ar fi dorit să întoarcă ilegal din proprietate municipală în proprietatea statului circa 500 de terenuri aferente diferitor obiective private sau deetatizate anterior prin decizii ale Consiliului municipal Chișinău. Tudor Copaci, directorul Agenției, neagă acuzațiile autorității publice locale, precizând că ar fi vorba despre manipularea opiniei publice, scrie anticoruptie.md.

Potrivit reprezentanților Primăriei, ar fi vorba despre câteva sute de terenuri care, susţin ei, sunt proprietate a Municipiului Chișinău. O parte dintre ele au fost întregistrate ca proprietate a Republicii Moldova în anii 1998-2000, având în vedere că la acel moment legislația nu prevedea delimitarea proprietății statului de cea a unei autorități administrativ-teritoriale. O altă parte dintre loturi au fost delimitate printr-o serie de decizii ale CMC, iar oficiile cadastrale teritoriale refuză să le înregistreze dreptul de proprietate.

În ianuarie 2017, APP a depus în instanță mai multe cereri către Oficiul Cadastral Teritorial Chișinău prin care solicită anularea unor înregistrări a loturilor de pământ în proprietate municipală și trecerea lor în proprietatea statului, Primăria Chișinău fiind intervenient accesoriu în proces. „Riscăm să fim deposedați în mod ilicit. Acțiunile sunt contrare Constituției Republicii Moldova, Codului funciar și altor legi. Nu știm care este scopul final al acestor acțiuni. Cert este că situația, pe de-o parte, blochează gestionarea terenurilor, iar pe de altă parte, blocajul favorizează deposedarea în continuare a municipalități, prin scheme frauduloase”, a declarat juristul Valeriu Bogdan la ședința de luni, 20 februarie, a serviciilor Primăriei.

Publicitate

Directorul Agenției Proprietății Publice combate acuzațiile. „Este o manipulare a opiniei publice, nu este adevărat. O bună parte dintre terenuri erau proprietatea Republicii Moldova. Ei, prin mai multe decizii ale Consiliului Municipal, și-au atribuit aceste terenuri precum că ar fi proprietate a municipiului și au schimbat proprietarul din Cadastru - din Republica Moldova în autoritatea publică locală. Noi, depistând asemenea cazuri, am mers în instanță pentru a întoarce bunurile statului. Aceasta ne este meseria. Agenția este obligată să păstreze bunurile aflate în proprietatea statului. La etapa actuală există mai multe cereri în judecată, deja puse pe rol, iar pe terenurile în cauză a fost pus sechestru. Totodată, a fost informat Guvernul, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Consiliul Municipal Chișinău inclusiv”, a declarat Tudor Copaci.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal