În anul curent Serviciul Fiscal de Stat a decis să prelungească termenul în care persoanele fizice pot depune declarațiile pe venit până la 30 aprilie. Pentru agenții economici termenul limită este de până la 27 martie.
Persoanele juridice indiferent de forma de organizare și activitate, inclusiv întreprinderile individuale și Gospodăriile Țărănești, sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit până la 27 martie, având în vedere că data de 25 martie este zi de odihnă.
„Un element nou în acest an este că pentru persoanele fizice termenul de prezentare a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit, care este prelungit până la 30 aprilie. Ceea ce va oferi posibilitatea de a prezenta în termen declarațiile pe venit, dispunând de totalitatea informațiilor pe care le pot obține de la angajatori despre veniturile obținute în anul precedent. De asemenea, va continua să fie oferit serviciul „declarația precompletată”, a declarat Olga Golban șefa direcției impozite directe și impozitare externă de la Fisc.
Sunt obligate să prezinte declarațiile pe venit persoanele fizice care obțin venit anual de peste 29640 de lei, cu excepția veniturilor obținute de la un singur loc de muncă. Persoanele care obțin venituri din mai multe locuri de muncă sunt obligate să depună declarația pe venit.
În categoria veniturilor pe care le obțin persoanele fizice pot fi enumerate dividendele, roialty sau venitul obținut de la vânzarea producției agricole. Acestea nu sunt supuse declarării, fiindcă ele sunt impozitate la momentul achitării la sursa de plată. Ele nu vor fi incluse în declarație și pentru persoană nu survin careva declarații la achitarea impozitului pe venit, susțin cei de la Fisc.
Declarații pot fi prezentate la Oficiul Fiscal Teritoriul pe suport hârtie sau în formă digitală prin utilizarea semnăturii electronice.
În 2016, peste 260 mii de persoane au prezentat declarațiile cu privire la impozitul pe venit.
Pentru neprezentarea dării de seamă sau prezentarea de date neautentice se plică o amendă de 1000 de lei, iar pentru prezentarea tardivă amenda este de 200 de lei. De asemenea, poate fi aplicată și o amendă de 30% de la suma impozitului tăinuit. Sancțiunile nu se aplică dacă persoana respectivă nu are obligația de achitare suplimentară a impozitelor și taxelor.
Vezi și aceste știri

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit

Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 24 de ani: Banca Națională a aprobat cea mai mare majorare a dobânzii de referință din UE
