Schemele de la Metalferos. Directorul financiar al întreprinderii ar fi naș de cununie al lui Dodon

Schemele de la Metalferos. Directorul financiar al întreprinderii ar fi naș de cununie al lui Dodon

De-a lungul anilor, la Metalferos au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. Dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține 78% din acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă. În ultimii opt ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană ar fi nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon, scrie Anticorupție.md.

Metalferos este astăzi compania cu una dintre cele mai mari cifre de afaceri dintre cele administrate de stat. Anual, venitul acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Cu toate acestea, profiturile declarate sunt din ce în ce mai modeste.

În 2013, șeful de atunci al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, a anunțat că a descoperit o schemă impresionantă de spălare de bani și evaziune fiscală la Metalferos, care în doar cinci luni ale anului 2011 ajunsese la 700 de milioane de lei. La puțin timp după aceasta, Vicol a fost reţinut de ofiţerii Anticorupţie, fiind bănuit de abuz în serviciu şi de imixtiune în viaţa privată a unei subalterne.

Activitatea Metalferos, secret comercial

Deși Metalferos aparține în proporție de 78% statului, nici rapoartele financiare, nici informațiile despre membrii Consiliului de administrare al companiei nu sunt făcute publice pe site-ul instituției. Anterior, Transparency International Moldova a solicitat întreprinderii să comunice o serie de informații, inclusiv rapoartele financiare, membrii Consiliului de Administrare. În răspunsul oferit de instituție se arată că „business-planul întreprinderii reprezintă o informație cu secret comercial”, iar raportul de activitate pentru anul 2015 a fost publicat în Moldova Suverană.

În ultimii opt ani, Metalferos și-a schimbat de cel puțin trei ori directorul. Numit în funcție în 2002, Victor Ostap (patronul clubului de fotbal Rapid - n.r.), a fost demis de la Metalferos în 2008. În 2009, director al companiei exportatoare de metal era deja Victor Chiriac, acesta a fost demis din funcție după scandalul din 2013 de la Metalferos, declanșat de fostul șef al FISC. Din iulie 2014, Metalferos este condus de Alexei Țâmbrovschi, anterior șef al Patronatului Întreprinderilor Industriei Prelucratoare de Carne.

Director financiar al Metalferos este Sergiu Catană, care ar fi nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon. Catană ar fi fost numit în funcție în 2007, la puțin timp după ce Igor Dodon a devenit ministru al Economiei, și de atunci și-a păstrat postul.

Citiți integral pe anticoruptie.md.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal