Metalferos este astăzi compania cu una dintre cele mai mari cifre de afaceri dintre cele administrate de stat. Anual, venitul acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Cu toate acestea, profiturile declarate sunt din ce în ce mai modeste.

În 2013, șeful de atunci al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, a anunțat că a descoperit o schemă impresionantă de spălare de bani și evaziune fiscală la Metalferos, care în doar cinci luni ale anului 2011 ajunsese la 700 de milioane de lei. La puțin timp după aceasta, Vicol a fost reţinut de ofiţerii Anticorupţie, fiind bănuit de abuz în serviciu şi de imixtiune în viaţa privată a unei subalterne. 

Activitatea Metalferos, secret comercial

Deși Metalferos aparține în proporție de 78% statului, nici rapoartele financiare, nici informațiile despre membrii Consiliului de administrare al companiei nu sunt făcute publice pe site-ul instituției. Anterior, Transparency International Moldova a solicitat întreprinderii să comunice o serie de informații, inclusiv rapoartele financiare, membrii Consiliului de Administrare. În răspunsul oferit de instituție se arată că „business-planul întreprinderii reprezintă o informație cu secret comercial”, iar raportul de activitate pentru anul 2015 a fost publicat în Moldova Suverană. 

În ultimii opt ani, Metalferos și-a schimbat de cel puțin trei ori directorul. Numit în funcție în 2002, Victor Ostap (patronul clubului de fotbal Rapid - n.r.), a fost demis de la Metalferos în 2008. În 2009, director al companiei exportatoare de metal era deja Victor Chiriac, acesta a fost demis din funcție după scandalul din 2013 de la Metalferos, declanșat de fostul șef al FISC. Din iulie 2014, Metalferos este condus de Alexei Țâmbrovschi, anterior șef al Patronatului Întreprinderilor Industriei Prelucratoare de Carne.

Director financiar al Metalferos este Sergiu Catană, care ar fi nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon. Catană ar fi fost numit în funcție în 2007, la puțin timp după ce Igor Dodon a devenit ministru al Economiei, și de atunci și-a păstrat postul. 

Citiți integral pe anticoruptie.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!