Alte nouă companii moldovenești vor beneficia de aproximativ 1,3 mln lei pentru a exporta mai eficient

Alte nouă companii moldovenești vor beneficia de aproximativ 1,3 mln lei pentru a exporta mai eficient
Foto: festo.com


Unitatea de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității (UIPAC) a aprobat spre finanțare alte nouă dosare. Paste făinoase, crupe, oțet, vin, perne cu pene, dar și servicii IT și de transport sunt produsele moldovenești care vor ajunge pe piața externă.

Printre companiile care vor beneficia de granturi din partea Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II) se regăsește Beatrice-Com. Întreprinderea specializată în procesarea cerealelor în făină, crupe, paste făinoase, dorește să lărgească gama de produse și cantitatea de produse exportate pe piața României. În prezent, compania exportă produse doar în vrac sau saci, iar alte produse, printre care crupe, paste și produse făinoase, nu sunt exportate.

Pentru impulsiona exportul și de produse finite, este necesară crearea unei noi mărci comerciale și a unui design de ambalaj corespunzătoare cerințelor internaționale de marketing. În acest scop, compania va contracta experți care vor efectua un studiu de piață în România, vor elabora un site, design pentru etichete și ambalaj, vor crea un logo nou și brandbook, precum și spoturi video despre rețete culinare.

Compania „Randuel”, deținătoare a unei medalii de argint în România, și-a propus să devină și mai competitivă pe piața de peste Prut. Pentru a-și atinge obiectivul managerul întreprinderii, specializată în producerea oțetului, planifică să implemeteze o strategie de marketing și de promovare.

Vinurile „Mezalimpe” și „Tomai” intenționează să cucerească și mai mulți consumatori chinezi. Companiile „Goodseason” și „Tomai-Vinex” și-au propus, cu susținerea PAC Granturi, să-și îmbunătățească procesele de producere și imaginea corporativă. Experții contractați de întreprinderi vor iniția un proces de rebranding, vor elabora un site multifuncțional, etichete, ambalaje și alte materiale promoționale, vor implementa sistemul de management al siguranței alimentare ISO 22000:2005.

Peste Prut ar putea ajunge perne cu pene moldovenești. „Unfloria”, companie care prestează servicii de curățare și spălare a articolelor textile și coaserea pernelor din puf și pene de pasăre, intenționează să exporte perne cu pene și puf în România. Pentru sporirea competitivității la export, managerii companiei și-au propus să îmbunătățească procesele de producere, să dezvolte unu nou produs, să promoveze produsele în mediul online și la expoziții.

„Stelar Group” intenționează să-și extindă serviciile de consultanță în domeniul IT pe piața externă. Potrivit managerilor companiei, proiectul finanțat de PAC Granturi va crește numărul de clienți din străinătate și va majora exportul direct al serviciilor către alte piețe și către clienți noi. Pentru a-și atinge obiectivele menționate întreprinderea va contracta experți specializați în audit, resurse umane, în procese de business pentru eficientizarea comunicării cu angajații, clienții, prestatorii și partenerii.

Potrivit directorului UIPAC, Aureliu Casian, companiile care au implementat proiecte de îmbunătățire a afacerii cu sprijinul PAC Granturi au simțit foarte repede beneficiile. ”În primul rând, este vorba de accesul la cunoștințe și expertiză specializate, pe care nu orice companie și le poate permite, dar care au un impact enorm asupra afacerilor. Astfel, unele companii au reușit să exporte pentru prima data sau să lanseze pe piața externă noi produse sau servicii, altele au încheiat noi contracte sau au ajuns pe noi piețe de desfacere”, a declarat Aureliu Casian. 

Până în prezent au fost aprobate spre finanțare 70 de dosare, alte 10 sunt în proces de examinare.

Componenta de Granturi a Proiectului Ameliorarea Competitivității are un buget de 3 milioane de dolari. IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de consultanță de îmbunătățire a competitivității și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de consultanță, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.

Pentru cofinanțare pot aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, pentru finanțare pot aplica și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export, etc.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Profil de candidat | Circumscripția Nr. 29 Congazcicul de Sus. Îți prezentăm cei trei candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 29 Congazcicul de Sus. Îți prezentăm cei trei candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară

Mai multe țări au renunțat la restricții și încearcă „să trăiască cu infecția COVID-19”

Mai multe țări au renunțat la restricții și încearcă „să trăiască cu infecția COVID-19”

Veteranii și participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl ar putea primi alocații mai mari din 1 octombrie. Inițiativa PAS

Veteranii și participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl ar putea primi alocații mai mari din 1 octombrie. Inițiativa PAS

Advertoriale
Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Prețurile la gaze pentru Republica Moldova au crescut de patru ori, la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.