„Am constatat că avem poziții diametral opuse pe unele subiecte. Am adus la cunoștința domnilor Candu și Filip problema Acordului de Asocierea cu UE. Sunt întrebări cu privire la implementarea acestui acord. Am reiterat că dacă poporul sau majoritatea parlamentară va cere anularea aceestui acord, președintele va susține această poziție”, a spus șeful statului, Igor Dodon. 

El a anunțat că pe data de 3-4 aprilie intenționează să semneze un Acord cu Uniunea Euroasiatică. „Am informat conducerea Parlamentului și Guvernului despre inițiativa de modificare a Constituției pentru ca președintele să aibă puterea de dizolvare a Parlamentului. Pledez pe alegeri parlamentare anticipate. Vom ieși în următoarele zile cu această inițiativă la Parlament și sper că Legislativul va examina această inițiativă”, a mai adăugat Dodon.

Președintele a spus că va cere opinia poporului în ceea ce privește „legea miliardului” și a reiterat că nu acceptă crearea oficiului NATO la Chișinău.

Poziția lui Candu și Filip

„Nu am avut așteptări foarte mari că vom găsi soluții complexe, dar e important să avem o viziune. Indiferent de rezultatul acestei întrevederi la nivel de soluții și subiecte dezbătute, cert este că trebuie să discutăm și împărțind subiectele poate vom găsi și soluții”, a fost replica lui Andrian Candu.

Speakerul a subliniat că un model mai bun pentru Moldova decât cel european nu există. „Am discutat că modelul uniunii europene ne oferă nouă soluții la dezvoltarea instituțiilor statului, pentru justiție, stat de drept, ca legea să stea în capul mesei, educație, sănătate, securitate. Toate sunt bine dezvoltate în sistemul european. Nu am văzut în niciun stat din Uniunea Euroasiatică săaibă dezvoltarea pe care v-am descris-o”, a spus Candu. 

Președintele Parlamentului a afirmat că „un referendum de modificare a Constituției e inutil și inoportun”. „Considerăm că modelul parlamentar este unul potrivit. RM nu are o experiență bună ca republică semi-prezidențială. Alegerile anticipate le considerăm inoportune, iar în RM e nevoie de stabilitate și certitudine în toate procesele. Toate discuțiile despre anticipate vor pune Moldova în pericol”, a declarat Candu. 

Andrian Candu a avut o poziție diametral opusă față de cea a președintelui în ceea ce privește oficiul NATO. „Deși nu am găsit consens aici, avem nevoie de schimb de opinii”, a spus Candu.

„Tot mai des sunt îngrijorări din partea partenerilor și potențialilor investitori față de unele declarații ale președintelui și îngrijorări față de un blocaj de comunicare între instituții. Opiniile pe care le avem nu trebuie să încetinească dialogul dintre instituții. Trebuie să reprezentăm instituțiile pe care le conducem nu din prisma partidelor care ne-au delegat”, a fost opinia lui Pavel Filip.

Întrevederea dintre cei trei oficiali a fost prima în acest format de la începutul mandalui lui Dodon.

 

 

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!