
Oferta de valută din partea persoanelor fizice s-a majorat cu 11 milioane de dolari, în ianuarie
Pe parcursul lunii ianuarie curent oferta netă de valută străină de la persoanele fizice s-a majorat comparativ cu luna precedentă, iar cererea din partea agenților economici a fost în descreștere.
・
În luna ianuarie 2017, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 101.7%, comparativ cu 95.51% în luna decembrie 2016, potrivit datelor BNM.
În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a înregistrat o evoluție pozitivă, sporind cu 11.1 milioane dolari sau cu 9.8%. Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici a evoluat în direcție similară, însă în proporții mai mici, crescând cu 3.7 milioane de dolari sau cu 3.1%.
În aceste condiții, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA s-a apreciat ușor, cu 0.1 la sută, de la 20.1578 în luna decembrie 2016 până la 20.1345 în luna ianuarie 2017.
Referitor la dinamica zilnică a cursului MDL/USD, în debutul lunii ianuarie moneda națională a fost expusă unor presiuni de depreciere pe fondul unei insuficiențe de ofertă de valută în raport cu necesitățile importatorilor (de resurse energetice, produse farmaceutice etc.), care a persistat în ultima săptămână a anului 2016. În consecință, în prima săptămână a anului curent leul moldovenesc s-a depreciat cu 1.0 la sută față de dolarul SUA. Ulterior, în condițiile echilibrării cererii și ofertei nete de valută, a urmat o corecție a cursului până la finele lunii ianuarie - leul apreciindu-se cu 0.7 la sută (față de apogeul din ianuarie curent).
În ceea ce privește structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (64.1 la sută), urmată de dolarul SUA (21.2 la sută) și rubla rusească (13.3 la sută).