CONFIRMAT! CNA retrage Pilonul VIII din Strategia Anticorupție. Țărnă: Nu am îndreptat niciun tun împotriva nimănui

CONFIRMAT! CNA retrage Pilonul VIII din Strategia Anticorupție. Țărnă: Nu am îndreptat niciun tun împotriva nimănui

Centrul Național Anticorupție anunță că retrage descrierea Pilonului VIII din proiectul Strategiei Naționale Anticorupție pentru anii 2017 - 2020. Informația a fost confirmată de directorul-adjunct al CNA, Cristina Țărnă.

„La proiectul noii Strategii s-a lucrat încă de la sfârșitul anului 2015. A fost un proces transparent și participativ. La 16 februarie 2016 am avut o ședință de lucru cu mai multe ONG-uri pentru a discuta propunerea unor Organizații Nonguvernamentale de a include un asemenea Pilon în proiectul Strategiei. Toate afirmațiile că proiectul este definitivat sunt false. Noi am primit peste 270 de propuneri în procesul consultării. 80% din acest propuneri le-am acceptat. CNA nu a îndreptat niciun tun împotriva nimănui, ci a acceptat una din propuneri și a supus-o discuțiilor”, a declarat Cristina Țărnă.

Potrivit directorului adjunct al CNA discuțiile pe marginea conținutului și formulărilor din acest pilon au durat o săptămână, iar opinia exprimată de majoritatea ONG-urilor a fost împotriva includerii acestuia în Strategia Națională Anticorupție.

„La 21 februarie CNA a confirmat în scris retragerea descrierii Pilonului VIII și păstrării mențiunilor despre societatea civilă și mass-media doar prin prisma monitorizării implementării Strategiei Naționale Anticorupție, ca parte a controlului public”, a mai adăugat Țărnă.

Sursa a mai menționat că în cadrul discuțiilor o parte din ONG-uri au declarat că nu văd o problemă afilierea politică a lor atât timp cât nu e vorba de banul public, acest fapt reliefând o tendință clară de politizare a societății civile.

„O parte din ONG-uri consideră firească afilierea politică a membrilor din organele de conducere, sprijinul public din partea ONG-urilor a concurenților electorali, acceptarea donațiilor din partea partidelor și a politicienilor. Potrivit ONG-urilor care susțin această poziție, ele ar fi implicate în elaborarea unei noi legi cu privire la organizațiile necomerciale, care va reglementa în scris toate cele menționate”, a mai punctat Cristina Țărnă.

Menționăm că Strategia Națională Anticorupție pentru anii 2017 - 2020 cuprinde șapte piloni, care vizează:

- Parlamentul

- Guvernul, sectorul public și Administrația Publică Locală

- Justiția și Agențiile Anticorupție

- Comisia Electorală Centrală și Partidele Politice

- Curtea de Conturi

- Avocatul Poporului

- Promovarea unui mediu de afaceri concurențial.

Proiectul urmează să fie expediat Parlamentului pentru dezbateri.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.