Conducerea companiei „Vinăria din Vale” respinge acuzațiile investitorului german Draexlmaier potrivit cărora în urma procesului de fermentare de la fabrica din Bălți s-ar elimina anumite impurități care ar duce la oxidarea cablurilor. Potrivit directorului general al companiei, întreg procesul tehnologic a fost avizat pozitiv de instituțiile responsabile.
Deși în Republica Moldova „Vinăria din Vale” activează de aproape 14 ani, linia de producere de la Bălți a fost deschisă în 2012, când compania a cumpărat Combinatul de Produse Alimentare, inclusiv terenul (18 ha) și utilajul tehnic. Conducerea companiei dă asigurări că pe parcursul celor doi ani, nu au fost înregistrate anumite avarii sau defecțiuni tehnice. Mai mult, potrivit lui Davidescu, recent a fost schimbată țeava prin care se scurg reziduurile de la Combinat până în câmpurile de filtrare, precum și aparatele de distilare.
„Noi nu suntem vinovați că mai întâi a fost construit combinatul, iar ei (Draexlmaer - n. r.) au venit mai târziu. Atunci când au decis să vină ar fi trebuit să facă anumite studii, să cerceteze cine mai activează în zona respectivă, ce întreprinderi mai sunt. Trebuiau să facă un studiu înainte de a-și construi întreprinderea, pentru a stabili dacă sunt anumite riscuri. Noi avem toate avizele pozitive de la instituțiile responsabile - Centrul de Sănătate Publică, Inspectoratul Ecologic, de la toate”, a declarat pentru Agora, directorul general al companiei „Vinăria din Vale”, Vladimir Davidescu.
Potrivit lui Davidescu, de când a fost declanșat acest scandal, nu le-a fost prezentat niciun act oficial care să confirme iregularitățile invocate. Cu toate acestea, activitatea companiei a fost sistată. „Deja de o lună de zile nu activăm, nu achităm salariile. Avem contracte cu parteneri străini pe care nu le putem respecta”, a mai adăugat Davidescu.
În schimb, reprezentanții întreprinderii au găsit o altă posibilă cauză a problemei. „Draexlmaier este amplasat pe centura orașului Bălți. Pe aici circulă zilnic foarte multe mașini, tractoare, autocamioane. Știm cu toții că de la automobile se elimină sulf în cantități enorme. Poate anume aici este cauza”, a declarat un reprezentant al companiei „Vinăria din Vale”.
În același timp, Davidescu admite că miezul problemei s-ar putea ascunde în anumite jocuri și interese politice. Totuși, acesta respinge categoric informațiile vehiculate în presă că și în spatele companiei pe are o conduce ar sta o persoană publică.
Amintim că la începutul lunii iulie investitorul german Draexlmaier, rezident în Zona Economică Liberă Bălți, a anunțat că și-ar putea sista activitatea. Potrivit reprezentanților companiei, impuritățile eliminate în aer ca urmare a producerii alcoolului prefabricat de către Fabrica „Vinăria din Vale” (situată pe teritoriul Combinatului de panificație din Bălți) duc la oxidarea cablurilor produse, iar ca urmare investitorul german înregistrează pierderi de milioane de euro.
Drept urmare la 8 iulie curent, „Vinăria din Vale” a primit o prescripție sanitară de sistare a activității.
La începutul acestei săptămâni, viceministrul Mediului Dorin Dusciac a declarat că investigațiile vor continua și pe parcursul acesteia, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie formulate concluziile cu privire la respectarea sau nerespectarea prescripțiilor obligatorii.
Notă:
Vinăria din Vale activează din 2001. În prezent are în jur de 1000 de angajați, cifra de afaceri fiind, potrivit conducerii, de circa 100 de mln de lei. Salariul mediu pe întreprindere este de aproximativ 3000 de lei. Are linii de producere în mai multe localități ale țării iar în regiunea sudică deține circa 600 de hectare de plantații de viță de vie. 99% din producție este destinată exportului. Volumul total al exportului se cifrează la peste 60 de mln de lei anual. Printre țările de destinație se numără Lituania, Belarus, Ucraina, România.
Investițiile G&G și Draexlmaer sunt cele mai mari două investiții din ultimii cinci ani realizate în Republica Moldova, acestea constituind 45 mln de dolari. Pe parcursul activității în Republica Moldova au fost create 3200 de locuri de muncă cu un salariu mediu de 5800 de lei.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
