Ministrul Culturii, Monica Babuc, și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, au efectuat o vizită de lucru la Sala cu Orgă pentru a vedea cum derulează lucrările de restaurare a edificiului. Aceștia au fost ghidați de către arhitectorul-șef al proiectului, Gheorghe Bulat, care le-a arătat rezultatele obținute până la moment. La final, atât Monica Babuc, cât și ambasadorul României au menționat că sunt satisfăcuți de nivelul lucrărilor efectuate.
Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menționat că banii alocați de către Guvernul Românii au un rol foarte important pentu renovarea Sălii cu Orgă.
„Suntem extrem de recunăscotori pentru grandul oferit de către Guvernul României. Acesta va contribui într-o foarte mare parte, dar nu definitiv la instaurarea Sălii cu Orgă și anume la consolidarea edificiului sălii cu orgă, la repararea rețelelor inginerești și electrice, la reparea demisolului, a acoperișului, a cupolei și a fațadelor sălii cu orgă”, a menționat Babuc.
De asemenea aceasta a adăugat că în anul 2017 pentru această lucrare din bugetul de stat au fost alocate 13,4 milioane lei.
„Pentru ca această lucrare să înainteze mai departe și anume pentru reconstrucția parterului, și a instrumentului au fost alocate 13,4 milioane lei. Orga noastră deși se află într-o stare satisfăcătoare, având în vedere vechimea sa, are nevoie de o reparație care costă. Astfel, noi am estimat necesitatea încă a unui milion și jumătate de euro pentru renovarea parterului, interiorului sălii cu orgă și reparația instrumentului, precum și a sculpturilor”, a mai adăugat Babuc.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a specificat că a fost o vizită deosebit de interesantă și, deși, este mult prea curând pentru a trage concluzii, cei care lucrează aici știu ce trebuie să facă.
„Acest obiect este o parte a unui complex de acțiuni pe care Guvernul României le tot desfășoară în R. Moldova, acțiuni menite să apropie cele două maluri ale Prutului, dar care urmăresc în esență niște obiective foarte imortante. Prin tot ceea ce facem aici dorim să consolidăm capacitatea instituțională în Republica Moldova”, a menționat ambasadorul.
Cei care lucrează aici știu ceea ce trebuie să facă, ei au în vedere practic o renovare și o
De asemenea, el a mai menționat că această clădire înseamnă mai mult decât o sală de concerte.
„Sperăm că va fi un loc care va aduna oameni de cultură, un loc în care toți oamenii o să intre cu plăcere și se vor simți bine”, a mai adăugat ambasadorul.
Conform arhitectorului-șef, Gheroghe Bulat, la demisol lucrările au fost realizate în proporție de 70%, iar în exterior au fost efectuate 60% din lucrări. Lucrările asupra acoperișului deasupra sălii de concerte practic sunt finalizate, iar la amenajări se lucrează concomitent cu lucrările din exterior. De asemenea, pentru finalizarea lucrărilor de renovare pe exterior, demisol și acoperiș vor fi alocați bani din bugetul statului.
Reamintim că Guvernul României a alocat, în noiembrie 2014, un milion de euro pentru restaurarea Sălii cu Orgă, iar lucările asupra acesteia au început încă din 2007.
Vezi și aceste știri

Permisele de conducere moldovenești au devenit valabile în Turcia

Pompierii desfășoară instruiri la Aeroportul Internațional Chișinău: Fumul și unitățile de intervenție - parte din exercițiu (FOTO/VIDEO)

Tenismanul sârb Novak Djokovic învinge la Australian Open: „ E cea mai importantă victoria din viaţa mea”
Advertoriale

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă a serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei
