”În eventualitatea reîncorporării zonei din stânga Nistrului, R. Moldova va fi „transnistrizată” și va cădea pentru totdeauna de pe harta vestului european, sucombând în haosul neo-imperialismului rus, aducător de războaie, hoții și sclavie națională”, se arată în declarația Partidului Unionist „Dreapta” făcută publică în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit formațiunii politice, diferendul transnistrean nu va fi soluționat în termen scurt, mediu sau lung, iar dorința politică de soluționare a acestuia ascunde intenția de a împiedica cu orice preț Unirea R. Moldova cu România și ancorarea RM în spațiul euroatlantic.
La fel, partidul „atenționează cetățenii Republicii Moldova și opinia internațională, că orice tentativă de a acorda un statut politic special zonei secesioniste din stânga Nistrului, propusă și acceptată în cadrul formatului 5+2, conține riscul iminent al transnistrizării Republicii Moldova și excluderii pentru totdeauna a Republicii Moldova de pe orbita parcursului său euroatlantic”.
Potrivit Anei Guțu, votul cetățenilor din regiunea transnistreană din turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016 au demonstrat viabilitatea scenariului. Politicianul a acuzat guvernările care au fost la putere începând cu 1991 de nedorința de a ne conecta la resursele energetice din România, menținând și cultivând astfel dependența sectorului energetic de Rusia.
Partidul unionist cere guvernării întreprinderea următoarelor acțiuni:
1. Înghețarea negocierilor în formatul actual 5+2 pe problema acordării unui statut special raioanelor din stânga Nistrului și reincorporării lor în componența Republicii Moldova.
2. Securizarea administrativă pe Nistru prin instalarea punctelor de control aparținând autorităților constituționale ale Republicii Moldova, cu demarcarea clară a teritoriului controlat constituțional de Republica Moldova. Asigurarea ulterioară a liberei circulații a cetățenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului. După finalizarea acestor operațiuni, participarea Republicii Moldova la formatul 5+2 devine inutilă și trebuie încheiată.
3. Constituirea unui fond de sprijin financiar (fonduri speciale atât din bugetul public al Republicii Moldova, cât și din fonduri internaționale) pentru procurarea de locuințe pentru cetățenii din stânga Nistrului, care vor dori să se transfere cu traiul în partea dreaptă a Nistrului, pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova.
4. Urgentarea procesului de conectare energetică a Republicii Moldova (gaz şi energie electrică) la sistemul energetic din Romania pentru a rupe definitiv dependența de energia electrică produsă de centrala de la Cuciurgani, solicitând în acest sens sprijin financiar extern (pană la finele anului 2018).
Citiți aici declarația integrală.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
