Experți: Primăria Capitalei achită credite pentru locatarii care au beneficiat de proiecte de eficiență energetică de la BERD

Experți: Primăria Capitalei achită credite pentru locatarii care au beneficiat de proiecte de eficiență energetică de la BERD
Foto: captură privesc.eu

Doi experți în domeniul energetic au descoperit mai multe nereguli în cadrul unui proiect de eficiență energetică MoREEFF finanțat de BERD și implementat în peste 200 de blocuri locative din mun. Chișinău. Astfel, o parte din lucrări nu au fost efectuate, chiar dacă banii au fost transferați integral. În plus, primăria planifică să achite creditele în locul beneficiarilor, din cauza că nu a semnat un contract cu aceștia.

Pe 23 februarie 2017 primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă a prezentat studiul de fezabilitate în privința unui proiect de eficiență energetică care prevede lucrări de eficiență energetică la mai multe clădiri din Chișinău. El a declarat că în proiectele precedente nu au fost încălcări, altfel nu ar fi fost acordate fonduri pentru alte proiecte. 

„Proiectele europene nu au fost vizate de nici un fel de rapoarte. Dacă ele nu ar fi fost implementate cu succes BERD-ul și BEI nu ar fi dar nici un euro pentru mun. Chișinău. Ei au avut cinci proiecte cu noi”, a declarat Dorin Chirtoacă în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. 

Experții în domeniul energetic Sergiu Tofilat și Ianuș Cușnir au prezentat mai multe încălcări în gestionarea fondurilor europene de către Primăria municipală, în cadrul proiectului de eficiență energetică MoREEFF.

Proiectul a fost lansat în 2013, având ca scop schimbarea ușilor și ferestrelor din blocurile locative din Chișinău. Din bugetul alocat de cinci milioane de dolari au fost valorificați doar 500 mii de dolari pe parcursul a trei ani. 

Creditele au fost contractate de 23 Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL), iar garant era primăria mun. Chișinău. 

În 2013 este semnată dispoziția primăriei de selectare a agenților economici de confecționare și instalare a ferestrelor și ușilor la scările blocurilor de locuințe, iar președintele comisiei este viceprimarul primăriei mun. Chișinău, Vladimir Coteț.

Experții au stabilit că din totalul de 206 blocuri locative , care au beneficiat de schimbarea ușilor și ferestrelor la scară, niciunul dintre acestea nu au fost reorganizate în asociații de proprietari, după cum prevede legislația.

În plus, au fost identificate 20 de adrese unde nu au fost efectuate lucrări, chiar dacă conform răspunsului Direcției locativ-comunale ele au beneficiat de aceste lucrări.
La cel puțin la două blocuri locative banii au fost acordați integral, dar lucrările nu s-au efectuat fiindcă întreprinderea a intrat în insolvabilitate, după ce a primit peste 150 mii de lei.

Câteva adrese incluse în proiect nu au fost găsite, fiindcă blocurile de pe stradela Studenților 17/3 și 17/4 trebuiau să fie construite în cadrul proiectului Prima Casă. „Aceste blocuri deja au beneficiat de proiectul de schimbare a ferestrelor și ușilor. Respectiv informația furnizată de direcția locativ-comunală în urma implementării proiectului BERD nu este completă și veridică. Solicităm să fie intentat dosar penal cel puțin executorilor care au oferit aceste răspunsuri. Probabil pentru primarul Dorin Chirtoacă aceasta nu este o compromitere a proiectelor europene. Dar cum au fost alese aceste companii de către comisia creată în cadrul primăriei?”, susține Ianuș Cușnir.

„Toată investigația a pornit de la faptul că a fost publicat proiectul bugetului municipal pe site-ul primăriei, unde este indicat că ea va achita anul curent 1.2 milioane lei credit și 1.08 milioane lei dobândă pe contractele de fidejusiune. Adică primăria a garantat creditele pe care le-au luat ÎMGFL-urile. Noi am început să studiem cum au fost folosiți acești bani și că este vorba de un proiect de eficiență energetică. Dacă la aceste blocuri se schimbă ușile și ferestrele se face economiei de căldură. Beneficiarii acestor economii ar trebui să ramburseze creditul. La noi se primește că lucrările s-au făcut contractele între ÎMGFL-uri și beneficiari nu s-au semnat, iar primăria acum plătește aceste credite. Noi impozite plătim cu toții, dar reparație se fac la câteva blocuri de către persoanele numite de primarul general. Acesta este lucrul care deranjează”, remarcă Sergiu Tofilat.

El totuși menționează că municipiul Chișinău are nevoie de proiecte de eficiență energetică, fiindcă consumul de energie pentru un m2 să fie de 2-3 ori mai mare decât în media pe țările UE.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău

O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău

Pe compensatii.gov.md va apărea descifrarea calculului privind atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică

Pe compensatii.gov.md va apărea descifrarea calculului privind atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Cum se aplică compensațiile pentru cei cu consum „zero” sau foarte mic de energie în anul trecut. Spătari: Căutăm soluția
 • 3
  Prețul primei de asigurare medicală în formă fixă ar putea crește de trei ori. Cine poate beneficia de reduceri și cât vor achita salariații
 • 4
  Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.