Comisia de la Veneția este la dispoziția R. Moldova pentru a găsi cele mai bune soluții în legislația electorală

Comisia de la Veneția este la dispoziția R. Moldova pentru a găsi cele mai bune soluții în legislația electorală

O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, după întrevederea avută cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Am avut o discuție destul de productivă, am analizat situația politică. Am exprimat mulțumirile și aprecierile R. Moldova pentru toată contribuția pe care Comisia de la Veneția o are în tot ceea ce înseamnă creația legislativă, mai ales la cele mai importante elemente, ce țin de relațiile constituționale. [...] Comisia a avut o contribuție prin expertiză și analiză la reforme pe care leam inițiat - reforma justiției, Legea Procuraturii ș. a. [...] Am comunicat și reformele pe care intenționăm să le întreprindem, și pentru care, la unele din ele, vom avea nevoie cu siguranță de expertiza și analiza Comisiei de la Veneția”, a spus Andrian Candu, menționând că Gianni Buquicchio este un prieten vehi al Republicii Moldova.

„Moldova este unul dintre cei mai fideli clienți ai Comisiei de la Veneția. [...] Suntem la dispoziția R. Modova pentru a lucra împreună, pentru a găsi cele mai bune soluții. [...] Comisia e gata să colaboreze cu Republica Moldova”, a declarat reprezentantul Comisiei de la Veneția.

Cei doi au abordat și subiectul colaborării pe dimensiunea reformării sistemului electoral actual.

„Avem o expriență în ceea ce privește perfecționarea și îmbunătățirea legislației electorale, dar alegerea sistemului electoral este alegerea suverană a statului, prerogativa Parlamentului RM și a societății, de aceea Comisia de la Veneția nu se va amestecă în privința alegerii, dar suntem gata de a pune la dispoziția RM experiența noastră și să împărtășim exemple.

Totuși, avem trei condiții: orice modificare la legislația electorală trebuie să fie făcută cu cel puțin un an înainte de scrutinul electoral, să existe un proces compex și vast de discuții și dezbateri, în care să fie implicate partidele și societatea civilă, și că reforma electorală să fie adoptată în urma celui mai larg consens posibil la nivel politic”, a declarat Gianni Buquicchio.

Comisia de la Veneția este o organizație componentă a Consiliului Europei, compusă din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. De-a lungul activității Comisiei, aceasta a oferit consultantă și expertiză în domeniul constituțional cu precădere statelor din Europa Centrală și de Est, inclusiv Republicii Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.