*Acest material este sponsorizat

La Orange părinţii şi copiii sunt #SuperCoders & #SuperParents

La Orange părinţii şi copiii sunt #SuperCoders & #SuperParents

Cu Orange #SuperCoders educaţia devine mai interactivă şi mai plăcută. 20 de copii din capitală au fost invitaţi la cea de-a doua ediţie a atelierului de programare dedicat celor mici. Sub atenta îndrumare a unor traineri special instruiţi, cei mici au făcut cunoştinţă cu primele concepte de programare şi au învăţat să-şi transforme ideile în creaţii. Evenimentul a fost organizat la Orange WiFi Cafe din incinta Universităţii Tehnice din Moldova.

La această ediţie a fost introdusă o nouă componentă de training, cea dedicată părinţilor. Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Moldova (CNPDCPM) a organizat o sesiune de instruire, la care părinţii au învăţat cum să le asigure securitatea online. Victor ISTRATE, trainer, Universitatea Tehnică a Moldovei: „Copii sunt receptivi la tot ce înseamnă digital iar noi le-am explicat programarea într-o formă înţeleasă de ei. În doar câteva ore, au creat animaţii, povestiri interactive şi jocuri interesante. Atelierul demonstrează o dată în plus că timpul petrecut pe calculator poate fi plăcut şi util în acelaşi timp.”

Cinci traineri specializaţi le-au explicat participanților elementele de bază ale limbajului Scratch și le-au oferit copiilor exemple de animații și jocuri. Astfel, cu ajutorul facilitatorilor, la finalul atelierului, participanţii la #SuperCoders au putut prezenta propriile creații.

Alexandru GARŞTEA, participant la atelier: „Am aflat că pot să creez şi jocuri simple, nu foarte complicate.”

Victoria RĂU, participantă la atelier: „Este un obiect nou pentru mine, adică mă pot dezvolta în ce am învăţat astăzi.”           

Participanţii celei de-a doua ediţii au primit diplome și premii din partea Orange Moldova.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Trăim într-o lume a inovaţiilor iar educaţia digitală este absolut necesară din copilărie. Copii de astăzi sunt programatorii de mâine. Ei sunt cei care vor crea, promova şi utiliza aplicaţiile digitale pentru a ne simplifica viaţa de zi cu zi. Orange s-a angajat strategic să contribuie la digitalizarea societăţii, iar organizarea atelierului de programare vine să reconfirme acest angajament.”

Ateliere digitale pentru părinţi

Componenta nouă a proiectului este #SuperParents: ateliere dedicate părinţilor, la care învaţă avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea online a copiilor lor. În cadrul Atelierului, reprezentanții CNPDCPM au venit cu o serie de sfaturi pentru părinți/tutori privind implementarea corectă a principiilor de protecție a datelor cu caracter personal. Astfel, au fost dezvoltate competențele digitale ale părinților, aceștia fiind informați despre principalele instrumente de control parental și despre riscurile mediului online pentru copii.

Eduard RĂDUCAN, Directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova: „În actuala societate informațională, un volum tot mai mare de date cu caracter personal sunt colectate și partajate de o gamă largă de organizații publice și private pe de o parte, și de subiecți de date cu caracter personal pe de altă parte, contribuind la un flux național și mondial de date.”

Lidia LIPOVAN, părinte: „Am aflat despre controlul parental. Nu l-am folosit niciodată şi o să încerc să-l folosesc, adică să limitez accesul copilului meu la anumite lucruri care nu corespund vârstei lui.”

Andrei RĂU, părinte: „Informaţii utile pentru a securiza copiii şi, plus la asta, şi maturii să ştie cum să fie vizualizaţi chiar şi online, din alte domenii: de la oficiu, peste hotare, dacă se află.”Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „La această ediţie #SuperCoders au fost invitaţi să participe copii cu vârstele cuprinse între 10 şi 14 ani, din municipiul Chişinău, care împărtăşesc pasiunea pentru programare. Participanţii au fost selectaţi în funcție de ordinea înscrierii la proiect. Cei care nu au reuşit să devină #SuperCoders, au posibilitatea să o facă la următoarele ediţii, pe care intenţionăm să le dezvoltăm în viitor.”

Vino şi tu, împreună cu copilul tău la #SuperCoders şi #SuperParents

După Chişinău, caravana  #SuperCoders şi #SuperParents va merge şi în alte oraşe ale ţării: Bălţi, Cahul şi Comrat. În timp ce micuţii vor învăţa codingul cu ajutorul trainerilor specializaţi, părinţii vor participa la atelierele #SuperParents, unde vor afla mai multe despre cum să asigure securitatea copiilor atunci când navighează pe net.

Părinţii care îşi doresc să participe la #SuperParents şi vor să îşi înscrie şi micuţii la #SuperCoders - trebuie să se înscrie completând formularul de pe pagina http://www.eac.md/ro/scholarships/other/supercoders/

Tot aici pot fi găsite şi detaliile necesare despre eveniment. Participarea este gratuită. La fiecare eveniment sunt disponibile 20 de locuri pentru #SuperCoders şi altele 20 pentru #SuperParents. Participanţii vor fi selectaţi în funcție de ordinea înscrierilor. Programul detaliat se va comunica ulterior, pe e-mail, după confirmarea înscrierii. #SuperCoders este un eveniment internaţional, care se desfăşoară în 17 state ale Grupului Orange. 

P.

P.

Vezi și aceste știri
35 de decese și peste 1.500 de cazuri noi infectare cu COVID-19. 260 de pacienți, internați sunt în stare extrem de gravă

35 de decese și peste 1.500 de cazuri noi infectare cu COVID-19. 260 de pacienți, internați sunt în stare extrem de gravă

De astăzi, croații pot călători în Statele Unite fără viză

De astăzi, croații pot călători în Statele Unite fără viză

Ultimatum din partea Gazprom: „Dacă datoria nu va fi plătită, atunci vom sista livrările de gaz”

Ultimatum din partea Gazprom: „Dacă datoria nu va fi plătită, atunci vom sista livrările de gaz”

Advertoriale
Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Presa rusă scrie pe surse că una din condițiile rușilor e achitarea de către Chișinău a unei datorii de 700 milioane de dolari
 • 2
  De ce Maia Sandu nu se întâlnește cu Vladimir Putin? Explicația prim-ministrei Natalia Gavriliță
 • 3
  Spînu, fără rezultate concrete în urma vizitei în Rusia: „Oferta propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri”
 • 4
  Ultimatum din partea Gazprom: „Dacă datoria nu va fi plătită, atunci vom sista livrările de gaz”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.