Spălătorul de vase care a ajuns co-proprietarul unui restaurant de top

Spălătorul de vase care a ajuns co-proprietarul unui restaurant de top
Foto: Pinterest

Ali Sonko, un imigrant din Gambia, angajat al celebrului restaurant Noma din Copenhaga, a devenit, peste noapte, din spălător de vase co-proprietar al restaurantului distins cu două stele Michelin. Gestul a fost făcut de Rene Redzepi, fondator și chef al Noma, drept recunoștință pentru cei 13 ani pe care Sonko i-a petrecut muncind în bucătăria restaurantului.

Anunțul cooptării în rândul acționarilor a fost făcut în cadrul unei petreceri fastuoase, în ultima zi a Noma la adresa curentă, restaurantul urmând să fie redeschis în decembrie, într-o nouă locație.

„Este un fantastic nou proiect, dar ce ar însemna totul fără angajați?”, s-a întrebat Redzepi, înainte de a anunța că Ali Sonko, un imigrant din Gambia în vârstă de 62 de ani, devine unul dintre asociații Noma.

„Ali este inima și sufletul Noma. Nu cred că oamenii apreciază cu adevărat ce înseamnă să ai pe cineva ca Ali. Este tot un zâmbet, indiferent ce fac cei 12 copii ai săi. Și, apropo, tatăl mea se numea tot Ali și a lucrat, de asemenea, ca spălător de vase când a venit în Danemarca”, a mai spus fondatorul Noma, vizibil emoționat.

Numele lui Ali Sonko a devenit cunoscut în 2010. Atunci, Noma primea, într-o ceremonie la Londra, primul titlu de „cel mai bun restaurant din lume” și Sonko ar fi trebuit să urce pe scenă alături de chefi și manageri. Deși rezident al Danemarcei de 34 de ani, Sonko nu a putut, însă, intra în Marea Britanie, deoarece nu obținut viză, așa că delegația Noma a optat pentru un artificiu: cei zece membri ai delegației au purtat tricouri cu portretul lui Ali Sonko.

Alături de Ali Sonko, au fost făcuți acționari ai celebrului restaurant și managerii Lau Richter și James Spreadbury.

Noma2

De la stânga la dreapta: James Spreadbury, Lau Richter și Ali Sonko. Sursă foto: contul de Instagram al lui Rene Redzepi

Noma, deschis în 2003, a primit de trei ori distincția de „cel mai bun restaurant din lume” (2010, 2012 și 2014).

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Iran: „Poliției moravurilor” a fost dizolvată, iar legea obligativittății purtării vălului islamic ar urma să fie revizuită.  „Un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor”

Iran: „Poliției moravurilor” a fost dizolvată, iar legea obligativittății purtării vălului islamic ar urma să fie revizuită. „Un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor”

Cahul: protestul socialiștilor sau întâlnirea demnitarilor PSRM. Manifestanții cer demisia guvernării și președintei

Cahul: protestul socialiștilor sau întâlnirea demnitarilor PSRM. Manifestanții cer demisia guvernării și președintei

În atenția călătorilor! Mai multe puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea

În atenția călătorilor! Mai multe puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
  • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
    DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
  • 1
    România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni
  • 2
    Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an
  • 3
    Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”
  • 4
    Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru decembrie. Spînu: „Cetățenii vor plăti mai puțin”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.