VIDEO. Directorul unei agenții de publicitate: Managementul și marketingul nu rezistă în fața liderilor creativi

VIDEO. Directorul unei agenții de publicitate: Managementul și marketingul nu rezistă în fața liderilor creativi
Foto: http://marketingemedia.com.br

Managementul și marketingul țin de domeniul trecutului, iar în lumea nouă nu câștigă liderii autoritari, ci creativi. Directorul agenției de publicitate Saatchi & Saatchi, Kevin Roberts, a citit în centrul de design Artplay o prelegere pe tema „Creative Leadership”.

Mai jos vă aducem cele mai importante teze a acestei prelegeri:
• Trăim cu toții într-o lume pe care americanii o numesc VUCA - inconstanță, incertitudine, complexitate și ambiguitate (abreviere de la volatility, uncertainty, complexity și ambiguity). Anume așa ni se prezintă lumea de azi - și ea nu se va schimba. Este o perioadă foarte interesantă pentru oameni creativi, deoarece modelele de muncă anterioare nu mai funcționează. Managementul a murit. Marketing a murit. Strategia a murit.

Ne-am transferat în epoca ideilor. Mi se pare că trăim într-o lume energică, plină de speranță și optimism, o lume liberă și revoluționară. În trecut, pentru a schimba ceva, aveam nevoie de bani, legături, putere. Astăzi, avem nevoie doar de un computer, Youtube și Facebook. Și, desigur, o idee bună. Cu aceste instrumente, putem schimba lumea în doar 12 ore.


• Progresul, în momentul de față, este în mâinile de nebunilor, pentru că ei au ideile și curajul de a le pune în aplicare, ei nu se tem de eșecuri. Singurul lucru care ne oprește este lipsa de încredere în capacitățile noastre și lipsa de imaginație.
• Pentru a câștiga într-o lume VUCA, nu este necesar să ne concentrăm pe ceva nou. Noul este deja vechi. Astăzi, nu sunt importante lucruri noi, ci lucruri reale, actuale. Vrem să trăim în epoca actualului, pentru că actualul ne aduc bucurii. Oamenii de afaceri, specialiști în marketing și toți oamenii de creație trebuie să înțeleagă că tot ceea ce fac ei, trebuie să aducă bucurie oamenilor chiar acum, în acest moment.
• Am trecut de la o economie a atenției la economia participativă. Tot ceea ce facem trebuie să atragă și să antreneze. • Vechile modele de marketing și de management sunt unilaterale, iar acum oamenii doresc să participe în toate procese - să scrie tweet-uri, blog-uri, să facă poze, să se împărtășească cu idei și experiențe. Din epoca fluxului de informații am ajuns la epoca de inspirație. Marketingul trebuie să-i provoace pe oameni la acțiune.

Acum, marketingul este condus de emoții. Marketingul nu este o știință, este o artă. Gândirea rațională duce la concluzii. Gândirea creativă duce la acțiune. Uită de tot ce știi, lăsați scepticismul și urmează-ți instinctele. Atunci când vă vine o idee, pune-ți trei întrebări:

1. Vreau să-o văd din nou?
2. Vreau să-o împărtășesc?
3. Vreau să-o îmbunătățesc?


• În lumea nouă nu câștigă liderii autoritari, ci creativi. De ce este nevoie pentru a deveni un lider creativ?

1. Să ai un scop. Trebuie să ai așa un vis, ca toți să dorească să devină o parte din el.

2. Să a multe idei mai mici. Nu e nevoie să-ți pierzi timpul căutând o idee mare, dacă nu o ai. Liderii creativi propun idei mici - lasă-i pe utilizatori să le dezvolte.

3. Să poți schimba perspectivele. Steve Jobs a creat un produs nou din lipsa posibilităților obișnuite: el a eliminat din produsele lui toate elementele de prisos și a ridicat prețul. Liderii creativi pot să transforme provocările în oportunități.

4. Să surprinzi lumea cu lucruri evidente. Timp de mulți ani, Steve Jobs a refuzat să-și vândă produsele Apple cu amănuntul. Deschizându-și magazinul, el a surprins cu un lucru evident. Acum magazinul lui este cel mai profitabil din lume.

5. Să creezi ceva irezistibil. Vorbim despre viitor dincolo de branduri. Brandurile sunt ușor de înlocuit. Avem nevoie să creăm ceva indispensabil, iar irezistibilul  este ceva la ce oamenii nu pot rezista. Pentru a putea realiza acest lucru, trebuie să ne gândim la următoarele aspecte:
a) Misteriozitate. Cu cât mai mult, oamenii știu despre ceva, cu atât mai puțin au interes față de acesta. Oamenii sunt atrași de istorii, decât de informații. Munca ta trebuie să se asemene cu activitatea unui povestitor. Anume povestitorii în viitorul apropiat, vor câștiga cel mai mult.
b) Senzualitate. Noi percepem lumea simultan prin cele cinci simțuri. Majoritatea brandurilor interacționează doar cu două. Găsi o modalitate de a implica toate cele cinci simțuri.
c) Sentimentul de intimitate. Deși învăluiți de mister, trebuie să fim pe aceeași undă  cu clienții noștri, deci trebuie să fim pe picior de egalitate. Noi nu dăm instrucțiuni clienților noștri, ci le oferim doar ajutor și consiliere.

6. Să-i inspirăm pe alții. Liderii creativi construiesc o societate în care sunt asigurate răspunderea, educația, recunoaștere și bucurie. Anume într-o astfel de societate se nasc idei.


7. Să realizăm planul. În loc să planifice, să discute și să negocieze luni de zile, liderii creativi sunt axați pe acțiuni specifice. În agenția noastră nu există planuri pentru anul viitor, facem un plan doar pentru o sută de zile și realizăm cel mai important. Trebuie să învățăm pe greșeli și să le corectăm rapid.

Și, în concluzie - trei cuvinte importante. Primul - entuziasmul: avem doar o singură viață și trebuie să-o trăim cu entuziasm. În al doilea - perspectivă: o altă viziune asupra vieții dă naștere unor idei mari. Și al treia - fiecare: rolul mediului de afaceri este să facă o lume mai bună pentru fiecare dintre noi.
 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Arena Chișinău se deschide. Okean Elzy a anunțat că va participa la inaugurare

Arena Chișinău se deschide. Okean Elzy a anunțat că va participa la inaugurare

Poliția Republicii Moldova va avea un sistem digital de management al contravențiilor

Poliția Republicii Moldova va avea un sistem digital de management al contravențiilor

Votat în prima lectură: Femeile care vor lucra în perioada concediului de maternitate, vor putea beneficia de salariu şi de indemnizație

Votat în prima lectură: Femeile care vor lucra în perioada concediului de maternitate, vor putea beneficia de salariu şi de indemnizație

Advertoriale
LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită
 • 3
  78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun
 • 4
  Dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține încă un mandat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.