„Toate misiunile de monitorizare din cadrul ultimelor scrutine electorale au scos în evidență deficiențele legislative ce ține de activitatea organelor electorale, finanțartea campaniilor electorale, prestația mass-media în campaniile electorale, aspecte ce țin de coruperea alegătorilor, implicarea cultelor religioase. Astfel, am cerut Parlamentului să fie creat grup de lucru cu un calendar foarte clar de activități și cu includerea reprezentanților partidelor parlamentare și extraparlamentare, reprezentanți ai ong-urilor și experți în drept electoral. Am cerut ca acest grup să fie creat în februarie ca pe parcursul lunilor februarie - martie să fie întocmit un proiect, iar în aprilie să fie organizate dezbateri publice. Astfel, în luna iunie acest proiect să fie avizat de partenerii noștri internaționali, și doar după asta proiectul să fie votat în sesiunea de toamenă. Asta a fost solicitarea ONG-urilor pentru a pregăti terenul pentru alegerile din 2018. În niuciun caz semnatarii apelului nu au vorbit despre modificarea sistemului electoral”, a declarat Pavel Postică, director de programe Asociația Promo-Lex.

În opinia experților subiectele ce țin de modificarea sistemului electoral și înlăturarea deficiențelor din sistemul actual trebuiesc privite separat.

„Modificarea sistemului electoral poate fi analizată doar pentru alegerile din 2022 și doar în baza unei analize temeinice”. Pavel Postică. 

„La 28 februiarie am primit o scrisoare de la Candu prin care am fost solicitați să delegăm reprezentați în grupul de lucru care să eleaboreze modificări la legislația electorală. Dar, la 1 martie în cadrul unui briefing Candu a anunțat că se creează un grup de lucru parlamentar care se va ocupa inclusiv de modificarea Codului Electoral. Din aceste considerente, ne exprimăm disponibilitatea să participăm la lucrările grupului de lucru. Ce ține de modificarea sistemului electoral, noi, semnatarii putem discuta după alegerile parlamentare din 2018 pentru alegerile din 2022 și doar în baza unei analize temeinice, bazate pe studii, cercetări și argumente întemeiate”, a mai adăugat Postică.

ONG-urile delegate pentru a face parte din grupul de lucru sunt:

Promo-Lex, Fundația Est-Europeană, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Asociația IDIS Viitorul, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Experții mai menționează că modificările ce se impun a fi operate la legislația electorală vizează toate tipurile de alegeri, pe când modificarea sistemului electoral ține doar de alegerile parlamentare.

Amintim că în urma alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, Curtea Constituțională a expediat Parlamentului șase adrese cu obligarea Legislativului să înlăture mai multe deficiențe din Codul Electoral. Potrivit experților, aceste deficiențe urmau să fie înlăturate până la 13 martie 2017.

La 6 martie 2017, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat că democrații vor sprijini ideea votului uninominal.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!