
VIDEO. Interviu cu Ambasadoarea Italiei în RM, Valeria Biagiotti: Migrația e un fenomen pozitiv dacă e un rezultat al alegerii libere
La începutul anului 2017, Italia a delegat în Moldova un nou ambasador - pe Excelența Sa, Valeria Biagiotti. După o muncă la ONU, la New York, Valeria Biagiotti a venit în Moldova tocmai când se împlinește un sfert de veac de relații moldo-italiene. Agora a încercat să afle de la doamna ambasadoare cum i s-a părut Moldova la prima vedere, ce crede despre migrația moldovenilor în Italia, de ce îi este dor când e departe de casă și cât de ușor îi este să învețe limba română.
・
Excelență, mulțumesc pentru primire, pentru acest interviu și bun venit în Moldova. Când ați auzit despre Moldova pentru prima dată și ce credeți despre țara noastră acum, după ce ați devenit ambasadoare?
Mulțumesc! Fiind studentă la științe politice, la începutul anilor 1990, am auzit despre Moldova de la început. De fapt, nu am avut însă vreo oportunitate să cunosc țara cu adevărat până nu am aflat că am fost numită ambasadoare aici. De atunci încerc să cunosc țara din ce în ce mai mult și impresia mea este una foarte pozitivă la moment. Mă simt foarte bine aici și simt că este un spațiu larg de colaborare dintre statele noastre.

Ați devenit ambasador într-un moment foarte special în relația dintre statele noastre. Săptămâna trecută am celebrat 25 de ani de relații moldo-italiene și 8 ani ai Ambasadei Italiei în țara noastră. Cum ați descrie relația dintre țările noastre, la moment?
Am fost foarte mulțumită să văd că relațiile dintre țările noastre s-au dezvoltat în acești 25 de ani și, cum am menționat la evenimentul de celebrare, relațile dintre țările noastre sunt foarte importante în toate sectoarele: economic, social, cultural... Sunt foarte onorată să fiu aici într-un moment atât de special și sper că pot contribui la o îmbunătățire a acestor relații.
Ați menționat relațiile economice și culturale dintre țările noaste. Sunt sigură am avut urcușuri și coborâșuri. Cum le-ați descrie acum, în special cele economice și culturale, pentru că avem istorie comună?
Din punct de vedere economic, ultimile date arată că Italia este unul dintre partenerii principali a Moldovei, printre investitori și numărul de întreprinderi înregistrate în țară, dar și una dintre principalele piețe pentru produsele moldovenești, fiind și exportator și importator. Cred că aceste rezultate sunt excelente. Desigur, ele pot fi îmbunătățile, și noi vom lucra asupra lor, dar cred că e deja o mare realizare. Din punct de vedere cultural sunt relații foarte strânse, legate desigur de limbă, ele (n.r. româna și italiana) fiind similare și au aceeași origine, dar și de contactele umane care se întețesc, îndeosebi datorită prezenței unei comunități largi de moldoveni în Italia, dar și a prezenței unei comunități italiene, încă destul de mari, aici în Moldova. Văd că integrarea dintre cele două țări crește și sperăm că putem promova viitoare inițiative pentru a intensifica colaborarea în acest domeniu.
Ați pomenit despre schimbul de produse dintre țările noastre. În ce direcție vedeți îmbunătățirile? Ce produse am putea exporta mai mult și ce am putea primi din Italia?
Majoritatea produselor exportate de Moldova în Italia sunt cele textile și agricole. Cam aceleași lucruri le importă și Moldova din Italia, în plus la tehnologii și mașini agricole. Deci, asta poate fi îmbunătățit prin adaptarea la standardele europene, care sunt promovate de UE și Italia prin asistența oferită în cadrul Acordului de Asociere și a zonei de comerț liber.
E bine că ați menționat Acordul de Asociere și UE pentru că am vrut să vă întreb un lucru: crede încă Italia că Moldova mai poate fi parte a familiei europene. Mai putem fi istoria de succes care am fost cândva? Pentru că multe lucruri s-au schimbat de atunci, într-un timp scurt. Putem să ne îmbunătățim și să fim parte a familiei UE?
Cred că Moldova deja e parte a familiei europene și Italia a promovat semnarea și implementarea Acordului de Asociere din momentul semnării lui, în 2014. Imediat după semnarea acordului a fost o declarație dintre țările noastre în care se stipula că vom oferi asistență Moldovei și ajutor în implementarea Acordului de Asociere. Continuăm să stimulăm și să susținem țara în privința reformelor necesare pentru a ajuta țara să se adepteze la cerințele europene și, în special, la cele ale Acordului de Asociere.
Deci trebuie să avem răbdare... Ce ați schimba în Moldova dacă ați avea această putere? Ați văzut deja anumite lucruri aici, timp de o lună și jumătate. Ce ați schimba?
Nu-mi place ideea ca un singur om să aibă puterea de a schimba lucrurile, ține de cetățenii moldoveni să-și formeze viitorul și să lucreze ca să aibă un viitor mai bun.
Ce credeți că ne lipsește ca țară?
Cred că e prea devreme să spun, dar în general cred că e la fel ca în Italia - oamenii trebuie să-și croiască viitorul și să continue să fie optimiști, pentru că rezultatele pot fi obținute doar dacă lupți pentru ele.
Foarte mulți moldoveni lucrează peste hotare, mai ales în Italia. Acest fapt aduce Moldova și Italia și mai aproape una de alta. Ce credeți despre acest fenomen în sine - migrația moldovenilor în Italia - și cum poate fi îmbunătățită viața acestora de acasă și din Italia?
Ca o italiancă, cunosc foarte bine fenomenul migrației care a caracterizat viețile a mulți italieni în trecut și e încă actual, fiindcă avem mulți tineri care se mută cu traiul în alte țări. E o resursă pentru țara care găzduiește oamenii care se mută în ea. În același timp, cred că este un fenomen pozitiv dacă e rezultatul unei alegeri libere a oamenilor, dacă ei nu sunt forțați de motive financiare sau oricare altele să se mute în altă țară. În cazul Moldovei și Italiei, acest fenomen ajută să apropie cele două țări, promovează integrarea dintre cele două popoare și prietenia. Comunitatea moldoveană este foarte reputată în Italia. Este, cu siguranță, un fenomen pozitiv.
Autor:
Aș vrea să trecem de la partea profesională a discuției noastre spre cea personală, dedicată Dvs. Ați început cariera Dvs. diplomatică acum 20 de ani, în 1997. Cum a fost această „călătorie” pentru Dvs., ce dificultăți ați întâmpinat și ce bucurii ați găsit în această profesie a Dvs.?
A trecut mult timp, așa cum ați meționat, de când am început această carieră. A fost o posibilitate captivantă de a cunoaște țări și culturi noi. Sunt foarte fericită că am avut parte de asta. Diplomația îți oferă și posibilitatea de schimbare a jobului și a pozițiilor: poți fi o dată consilier, altă dată poți să faci ceva multilateral. Am fost la ONU, la New York, înainte de a veni aici. Dar desigur, e destul de dificil, în special să te muți dintr-o țară în alta, să-ți părăsești casa, prietenii. Are și foarte multe aspecte negative și uneori nu e ușor să iei o decizie de a-ți părăsi țara sau să te muți dintr-o funcție în alta.
Cum ați decis, întâi și întâi de toate, că diplomația e ceea ce vreți să faceți în viață?
Am fost întotdeauna foarte atrasă de relații internaționale și eram decisă. Când am început liceul, știam că vreau să urmez o profesie care mi-ar permite să călătoresc în jurul lumii. La început am crezut că vreau să lucrez pentru Uniunea Europeană, dar apoi am decis că prefer să lucrez în relații bilaterale și am ales să urmez examenul diplomatic.
În calitate de ambasador, Dvs. sunteți implicată în cultura altor țări, modul de gândire, modul de trai. Cum vă simțiți aici? Ce impact a avut Moldova asupra Dvs.? Cum e diferită și la fel Moldova față de Italia?
Nu sunt aici demult, dar trebuie să spun că din momentul când am venit m-am simțit acasă. Sunt multe similitudini dintre ale noastre două culturi și pot să văd influențe italiene în mâncare sau în alte aspecte, fapt care îmi face viața mai ușoară. Mă simt foarte confortabil și mă pregătesc să explorez și mai mult țara pentru a cunoaște Republica Moldova mai bine.

Bine că am vorbit despre cultură, pentru că limbile noastre, așa cum ați spus mai devreme, au aceeași origine. Ați încercat să învățați româna? Care e progresul Dvs., dacă ați încercat?
Da, fac ore de română, am avut deja vreo 10 lecții. Poate anul viitor vom putea face un interviu în română.
Ar fi minunat! Succes! De ce vă este cel mai dor, de acasă când călătoriți și vă clădiți cariera peste hotare?
Îmi este dor cel mai mult de oameni: de familia și de mama mea. Apoi vin locurile. E întotdeauna plăcut să mă întorc în Toscana, acolo de unde vin, fiindcă e locul unde m-am născut. Ca italiancă, pot să spun că mi-e dor de mâncarea italiană, dar sunt norocoasă să găsesc câte ceva italian în alte țări.
Autor:
Care ați spune că e cea mai bună mâncare italiană?
E o întrebare complicată! Desigur că-mi place pizza și toate felurile de paste.
Ați găsit ceva similar aici?
Păi, explorez mâncarea moldovenească și cred că e foarte bună, simplă și naturală și îmi place să merg în restaurantele moldovenești.Aș vrea să vă rog să oferiți un mesaj pentru moldovenii care vă urmăresc acum, să spuneți ce scopuri de viitor aveți pentru Moldova și ce credeți că trebuie să vedem în relațiile moldo-italiene?
Mesajul pe care vreau să-l transmit e că voi face tot ce pot mai bine ca să îmbunătățesc relațiile moldo-italiene. Cred că este un potențial foarte mare, nivelul relațiilor dintre țările noastre e deja excelent dar voi face tot posibilul să contribui la ele și vreau să spun că Ambasada Italiei este deschisă pentru cereri și informații pentru cei care au nevoie de ele.Mulțumesc foarte mult, Excelență.