Fermierii ar putea fi scutiți de la achitarea taxelor fiscale până la 30 noiembrie

Fermierii ar putea fi scutiți de la achitarea taxelor fiscale până la 30 noiembrie

Producătorii și procesatorii de fructe din țara noastră care au de suferit de pe urma sancțiunilor Federației Ruse, ar putea fi scutiți de la achitarea taxelor și impozitelor până la 30 noiembrie curent. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Iurie Leancă după întrevederea avută astăzi a guvern cu producătorii agricoli. Subiectul urmează să fie pus în discuție, mâine în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

„Urmează să fie elaborate amendamente la Codul Fiscal astfel încât să fie diminuate presiunile fiscale asupra producătorilor și procesatorilor de fructe, până la 30 noiembrie 2014”, a subliniat Leancă.

Potrivit premierului, Guvernul a elaborat deja un set de măsuri pentru susținerea sectorului agricol. Astfel, urmează să fie identificat mecanismul pentru a oferi compensații fermierilor afectați de prețurile în scădere pentru fructele timpurii. O decizie privind mecanismul și plafonul acestor compensații urmează să fie adoptată mâine la ședința Cabinetului de miniștri. Potrivit premierului suma totală a compensațiilor ar putea ajunge până la 170 - 180 de mln de lei.

Referindu-se la posibilitățile de export, Leancă a menționat că Executivul se află în dialog permanent cu partenerii externi - Banca Mondiala, BEI, Guvernul Poloniei - pentru a orienta programele lor de suport al agriculturii spre investiții în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor.

Șeful Executivului a mai subliniat că Guvernul oferă sprijin tuturor fermierilor care doresc să valorifice noile oportunități comerciale create de Zona de Liber Schimb cu UE, în cadrul căreia până la 40 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe. La fel, au fost identificate noi oportunităţi de piaţă în câteva ţări din Orientul Apropiat. „Am obținut mai multe oferte cu prețuri bune. Important este să asigurăm calitate. Vorbim de cantități mari. Acest lucur le va permite producătorilor nu doar să supraviețuiască, dar și să obțină un venit bun. Am fost informat că primele livrări au avut deja loc, în România și în Serbia. Referitor la mecanismul de certificare a produselor, am inițiat discuțiile cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să fie mai puțină birocrație și costuri reduse. În zilele următoarea ANSA va veni cu propuneri”, a mai adăugat Iurie Leancă.

În cadrul discuțiilor cu agricultorii, șeful Cabinetului de miniștri a mai subliniat că Guvernul oferă sprijin tuturor fermierilor care doresc să valorifice noile oportunități comerciale create de Zona de Liber Schimb cu UE, în cadrul căreia până la 40 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe. Potrivit lui, deja au fost identificate noi oportunităţi de piaţă în câteva ţări din Orientul Apropiat.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.