Vitalie Cojocari este originar din satul Cuizăuca, raionul Rezina. Astăzi muncește pentru cel mai urmărit post de televiziune din România - ProTV. Ea.md a discutat cu jurnalistul pentru a afla ce a făcut cu accentul moldovenesc la București și ce crede despre schimbările din Moldova, iar pentru AGORA Vitalie Cojocari a vorbit despre actualitatea politică din Moldova văzută de peste Prut și cât de vizibilă este R. Moldova în știrile românești.
Cum se vede actualitatea politică/socială moldovenească de peste Prut?
Ceea ce mă interesează este actualitatea socială. Oamenii, cetățenii sunt în centrul interesului meu jurnalistic. Sunt atâtea lucruri care mă întristează… Exodul masiv al populației este o tragedie umană pe care încă nu o cuprindem bine. De 20 și ceva de ani lucrurile au mers rău și foarte rău în Moldova. Cam așa se văd lucrurile și de peste Prut.
Cum abordați subiectele din RM și cum o fac colegii voștri?
Se întâmplă să fiu întrebat de colegii jurnaliști din București despre evenimentele de la Chișinău. Le explic. Mă bucură că există interes față de Republica Moldova. Dar dacă nu urmărești zi de zi actualitatea de la Chișinău, îți scapă nuanțe, detalii. Greșeala pe care poți să o faci în acest caz este să vezi totul în alb și negru. Mă bucură faptul că mulți colegi români înțeleg, că sunt din ce în ce mai interesați. Se fac tot mai puține greșeli de redare a evenimentelor de la Chișinău. Ceea ce este foarte bine. Alegerile din Moldova, protestele din Chișinău au fost relatate pe larg în presa de pe Dâmbovița.
Ce ar trebui să se schimbe?
Eu cred în educație. Totul vine din educație. Dacă aș fi Guvernul Republicii Moldova aș pompa multe, foarte multe resurse în educația copiilor. Într-o singură generație Moldova ar fi o țară înfloritoare. Niște oameni educați nu ar vota greșit, s-ar comporta civilizat, ar ști cum să rezolve diferite probleme. Este singura soluție. Nu s-ar întâmpla peste noapte, dar țara va ajunge cu siguranță unde trebuie.
Cum se face jurnalism în România și cum e aici, în Moldova?
Cred că se face la fel. Rigorile jurnalismului ar trebui să fie aceleași peste tot. Așa că nu aș vedea mari diferențe decât în ceea ce privește finanțarea. Este vorba de banii pe care o piață media poate să-i producă pentru a susține prin publicitate un jurnalism sănătos. Eu cred că jurnalismul este direct legat de economie. O economie sănătoasă înseamnă și un jurnalism care se poate întreține. Jurnaliștii trebuie să se gândească la munca lor, nu la salariul care nu mai vine. Vorbesc aici și de amploarea unor investigații jurnalistice care costă. Vorbesc de posibilitățile tehnice pe care ți le poți permite sau nu.
Citiți interviul integral pe Ea.md.
Vezi și aceste știri

Ce s-a ales din faimoasa Fundație „Edelweiss” a lui Plahotniuc, Fundațiile lui Ilan Șor sau „Din Suflet” a primei doamne a lui Dodon (VIDEO)

27 ianuarie - Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului (LIVE)
