În perioada octombrie 2009 - decembrie 2016, consultanții Telefonului de Încredere au recepţionat 11.282 de apeluri de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar şi de peste hotarele acesteia. Telefonul de Încredere (TÎ) este Serviciul de asistență telefonică pentru victimele violenței în familie. Numărul maxim de sunete din timpul programului de lucru este înregistrat în partea activă a zilei - între orele 8:00 - 16:00, în specia în intervalul de timp 10:00 - 16:00 şi scade semnificativ către orele 18:00.
În anul 2016, numărul apelurilor recepţionate din mediul urban (Chişinău) l-a depăşit pe cel din mediul rural. Din mediul urban au fost recepţionate 48% din totalul apelurilor, dintre care 34% revin municipiului Chişinău și 43% - mediului rural.
Pentru perioada raportată, numărul maximal de sunete rămân a fi cele din municipiul Chişinău. Astfel, din numărul total de apeluri, 641 revin Capitalei. Aria geografică a apelurilor din raioane este relativ uniformă, cu excepţia raioanelor Șoldănești (66), Orhei (64), Criuleni (65). Totodată, în 107 cazuri nu se cunoaște localitatea.
Majoritatea persoanelor care apelează la TÎ sunt femei - 84% şi 16% - bărbaţi. Este o tendinţă care se menţine de-a lungul întregii activităţi a serviciului și este una firească, ţinând cont de statisticile existente în domeniu, potrivit cărora anume femei le sunt cel mai des victime ale violenței în familie. În ceea ce privește apelurile de la bărbați, aceștia, de regulă, apelează pentru a sesiza despre cazuri de violență în familie sau este vorba de victime - băieți.
Din numărul total al apelurilor, 1114 apeluri au avut drept subiect violenţa în familie, 514 dintre ele fiind repetate.
În anul 2016, consultanţii TÎ au oferit consilierea necesară la în jur de 600 de victime a violenței în familie. Indiferent de vârstă, mediul geografic de provenienţă sau statut social, toate au reclamat aceleaşi probleme, fiind supuse diferitor forme de violenţă.
În ceea ce priveşte vârsta victimelor, diapazonul este destul de vast - de la sub 17 ani până după 60 ani. Cele mai multe apeluri vizează victime ce se situează în intervalele de vârstă 31 - 35 de ani şi 27 - 30 ani.
Precizăm că, cele mai multe apeluri au fost înregistrate în anul 2014 - 2634 apeluri, iar cele mai puţine în anul 2009 - 948 apeluri.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
