Președintele Belarusului, Alexandru Lucașenko a declarat pe 9 martie curent că dacă Belarusul va plăti un preț european pentru gazele rusești atunci Premierul rus, Dmitri Medvedev de asemenea, „va trebui să plătească pentru ceva”, iar „contabilitatea și prețul la gaz” nu trebuie să fie la baza relațiilor dintre state, scrie belta.by.
Premierul Federației Ruse, Dmitri Medvedev a solicitat ca țările din Uniunea Euroasiatică să nu „ se antreneze” în calcule asupra prețului la gazul natural. „O spun tranșant, fără supărare, dacă unele țări prezente aici ar ieși din Uniune, ar achita un preț european pentru gazele naturale”, a declarat Medvedev la reuniunea interguvernamentală a statelor membre a Uniunii Euroasiatice, care a avut loc la Bishkek pe 7 martie 2017.
Anterior, Lucașenko a declarat că Belarusul are dreptul la reducerea prețului pentru gazele naturale ca urmare a ieftinirii petrolului.
De remarcat că Federația Rusă și Belarusul nu pot ajunge la un consens în privința prețului de livrare a gazelor naturale de la începutul anului 2016. În rezultat, Federația Rusă a decis să reducă volumul petrolului livrat fără taxe în Belarus.
Pe 9 martie curent Lucașenko a declarat că „am fost uimit de declarațiile prietenului meu vechi Medvedev. Deja au început să ne sperie că vom cumpăra gaze naturale la preț european. Ceva de genul că vom achita 200 de dolari în loc de 150. Este un fel de aluzie că noi cei din Belarus suntem niște profitori și ei ne fac o mare favoare.
Nu aș dori să intru în detalii, dar Medvedev trebuie să înțeleagă faptul că dacă noi vom achita un preț european, ei de asemenea vor trebui să achite pentru ceva. Prețul achitat va fi mult mai mare decât cel pe care îl vom achita noi. Contabilitatea și prețul la gaz nu trebuie să constituie baza relațiilor dintre relațiile noastre. La baza acestora este ceva mai mult. Pentru a înțelege prețul acestor relații trebuie să revenim la mijlocul secolului trecut, când o treime din populație a decedat știți voi pentru ce.
Vreau să spun foarte clar: noi nu dorim prețuri mici la gaze naturale. Noi dorim ca autoritățile rusești să-și onoreze obligațiile. Dacă am decis să creăm o uniune, atunci oamenii, întreprinderile și businessul de pe această piață trebuie să fie în condiții egale. Mai mult noi nu dorim nimic.
Dacă vreun deștept de acolo crede că ne poate pune oricând în genunchi, să știe că nu va fi așa”, a declarat Lucașenko.
Vezi și aceste știri

Nisip, lanțuri antiderapante și rezervorul plin cu combustibil: Recomandările salvatorilor pentru șoferii care pornesc la drum pe timp de ninsoare

Iarna intră în Chișinău pe la Ciocana? A început să ningă în câteva sectoare ale capitalei (VIDEO)

Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
