După câteva luni, ideea a devenit realitate. Tânărul din raionul Orhei a deschis un spațiu de co-working destinat specialiștilor din domeniul IT la Chișinău. Spațiul poartă și o denumire creativă - „404 Not Found”.

„Noi oferim posibilitate start-upurilor și freelancerilor să aibă din ce să se hrănească. Le oferim posibilitate ca să ofere consultanță partenerilor noștri. Beneficiază de toate condițiile, oficiu modern și vom organiza traininguri pentru ca să fie competitivi global. Sunt foarte comode pentru start-upuri”, a precizat Vladimir Ursu, director compania „404 Not Found.

În viziunea tânărului, Republica Moldova poate deveni o țară exportatoare de servicii de cloud computing, iar acest spațiu de co-working poate fi unul din intrumentele necesare pentru a face posibil acest lucru. „Aceste zone sunt foarte importante deoarece putem să strângem toți freelancerii din casele lor într-un spațiu și ca să beneficiem de toată experiența lor, să fie un fel de share knowledge dintre persoane”, a recunoscut Vladimir. 

Spațiul a fost creat cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, care au susținut industria IT din RM încă din faza embrionară, creând o viziune clară pentru valorificarea potențialului său.

„USAID alături de partenerii săi, Guvernul RM și Ambasada Suediei suntem interesați în dezvoltarea sectorului IT din Moldova. Dacă o să analizați cifrele - sunt impresionante, cifrele joburilor create au crescut considerabi. Construind locuri ca acestea, noi creștem potențialul sectorului”, a spus Daniel Thomson, șeful Secției creștere economică, USAID Moldova.

„Sectorul IT este extrem de important și în susținem cu ajutorul USAID. Noi considerăm că Moldova are potențial de a crește în acest domeniu și vrem să fim parte a acestei dezvoltări. În Moldova există mulți specialiști și oameni cu potențial, o infrastructură dezvoltată a vitezei Internetului. Considerăm că acest sector are potențial în Moldova”, a conchis Lilia Herminson, reprezentanta Ambasadei Suediei.

Scopul acestui spațiu este de a oferi oportunități de cooperare cu partenerii străini, să încurajeze actorii pe piață să colaboreze și să creeze start-upuri. Astfel, specialiștii din Moldova vor exporta servicii IT calitative. 

Domeniul IT în Republica Moldova are un ritm rapid de dezvoltare și a înregistrat o creștere de 20 de ori a exporturilor de servicii IT în ultimii 12 ani. Având capacitatea de a influența pozitiv starea economiei, IT-ul este plasat în topul priorităților de competitivitate ale țării.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.