„Nu ne-ați convins. Ați venit doar cu decizia fără să oferiți soluția”, a fost replica lui Candu pentru cei din PSRM.
Liderul PCRM i-a strigat din urmă: „Băieți, voi sunteți la guvernare, unde vă duceți?”.
Dezbaterile
Discuțiile pe marginea inițiativei au durat aproape două ore. Proiectul a fost prezentat de consilierul lui Dodon, Maxim Lebedinschi. Imediat după ce Lebedinschi a citit proiectul, socialistul Vlad Batrîncea a spus că PSRM va vota proiectul. „Altfel s-ar considera că banii s-au furat dublu”, spusese Batrîncea.
„Nici o lege nu are forță retroactivă. Toate legile au efect doar pentru viitor. Care vor fi consecințele juridice abrogând-o pe viitor? Ori această lege vine doar ca populism politic?”, a fost întrebarea democratului Sergiu Sîrbu. Lebedinschi l-a asigurat că „pentru 24 de ani înainte putem face o economie considerabilă. Ea nu va produce efecte retroactiv pentru 2017, însă pentru anii viitori poate avea efect”.
Mai mulți deputați s-au întrebat de ce președintele a venit cu inițiativa „fără a propune soluția”. „De ce nu propuneți ceva în schimbul acestei legi? E un fel de „lomati ne stroiti” (n.r. - să strici nu e să construiești)”, a întrebat Valeriu Ghilețchi.
„Soluția poate fi pusă în aplicare abia după apicarea legii”, a fost argumentul lui Lebedinschi.
Amintim că și Guvernul a respins inițiativa președintelui. În nota informativă a Ministerului Finanțelor scria că abrogarea unei legi nu anulează efectele ei. Printre argumente a mai fost enumerat și acordul cu FMI, una dintre condițiile căruia a fost adoptarea acestei legi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.