Cine va vota PENTRU modificarea sistemului electoral

Din 10 martie 2017 fracțiunea Partidului Democrat a devenit oficial cea mai mare din Parlament. Asta pentru că celor 20 de parlamentari li s-au alăturat și cei 14 transfugi foști comuniști. Astfel, putem spune că proiectul privind modificarea sistemului electoral are asigurate din start 34 de voturi.

Pe lângă cei 14 transfugi comuniști, în Parlament mai sunt alți 14 deputați neafiliați. Dintre aceștia, în lista neafiliaților rămân cu semn de întrebare 11 deputați care ar putea susține inițiativa democraților privind modificarea sistemului electoral. Cel puțin până în prezent ei nu s-au expus în niciun fel asupra acestui subiect. De menționat că anterior o parte dintre ei s-au numărat printre votanții proiectelor inițiate de democrați, inclusiv formarea Guvernului Filip. În inforgrafic vedeți lista celor 11. 

Dacă admitem că cei 11 deputați neafiliați menționați mai sus ar vota pentru modificarea sistemului electoral, numărul susținătorilor ar ajunge la 45. Astfel, pentru aprobarea proiectului PDM mai are nevoie de cel puțin șase voturi.

Sub semn de întrebare

De menționat că o poziție evazivă au manifestat până acum și cei doi reprezentanți ai Partidului Popular European din Moldova - Iurie Leancă și Eugen Carpov. „Trebuie să analizăm”, a declarat Carpov pentru Agora.  

Astfel, cu eventualele două voturi ale lui Leancă și Carpov ajungem la 47 de deputați care ar putea vota pentru modificarea sistemului electoral.

Deputații care au spus că NU votează

Fracțiunile PL, PLDM și PSRM au declarat categoric că nu vor susține proiectul democraților privind modificarea sistemului electoral. Împreună aceștia constituie 46 de parlamentari.

Unele voci susțin însă că PD ar putea rupe câteva voturi și din aceste fracțiuni. Zilele trecute pe Internet a apărut o listă neoficială cu potențialii votanți ai proiectului. Printre aceștia sunt menționați doi liberali Vladimir Cernat și Artur Gutium. Potrivit liderului PL, în cadrul unei ședințe de partid Cernat a declarat că nu va vota. Pe Artur Gutium liberalii îl așteaptă să revină din Italia

La fel, în listă mai apare Alexandru Barbăroşie, proapăt intrat în Parlament pe listele PLDM. Acesta însă ar putea adera la PPEM și să aibă astfel un vot similar cu ceilalți doi colegi - Iurie Leancă și Eugen Carpov.  

În aceeași listă apar și numele liberal-democraților Anghel Agache și Liliana Palihovici. Aceasta din urmă a declarat categoric că nu va vota pentru modificarea sistemului electoral. 

Anghel Agache deocamdată nu a comentat subiectul. 

Și deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi nu va vota inițiativa democraților. Acesta este de părere că votul uninominal nu este o soluție pentru Republica Moldova.

PCRM ar putea jongla

Curios este care va fi poziția PCRM-ului la acest subiect. În toamna anului trecut, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, declara că deputații din Parlamentul RM trebuie aleși direct de alegător dintr-o listă cu nume ale candidaților propuși de formațiuni. 

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!