ANSA avertizează agricultorii despre neregulile grave depistate la comercianții de semințe și materiale de uz fitosanitar

ANSA avertizează agricultorii despre neregulile grave depistate la comercianții de semințe și materiale de uz fitosanitar

Experții de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au prezentat situația privind asigurarea sectorului agricol cu semințe și fertilizanți. De asemenea, agricultorii au fost atenționați referitor la neregulile depistate în cadrul controalelor efectuate în magazinele agricole, precum și modul în care poate fi evitată achiziția de produse neconforme sau contrafăcute.

Odată cu intensificarea lucrărilor agricole ANSA prezintă nivelul de asigurare a sectorului agricol cu semințe și fertilizanți, precum și abaterile depistate la agenții economici.

„Nivelul de asigurare cu material semincer al agricultorilor în acest an este la un de circa 97%, fiind depozitate peste 34 mii de tone. Din acestea au fost controlate în laborator circa 32 mii de tone. Gradul de asigurare cu semințe de culturi legumicole și bostănoase este de circa 86%, semințe de cartof pentru consum 82%, iar pentru reproducere 42%. La moment se efectuează importuri pentru a diminua deficitul respectiv. Agricultorii efectuează unele lucrări de fertilizare în semănăturile de toamnă. În sudul țării a început deja semănatul culturilor timpurii”, a declarat Dumitru Rusu șeful Direcției control semincer de la ANSA.

Publicitate

El menționează că până acum au fost depistate preponderent falsificări de semințe autohtone. Totuși, anul trecut au fost semnale că au fost falsificate semințe de hibrizi de floarea soarelui și porumb a unor companii străine cu renume. „Inspectorii au acționat prompt și se pare că au oprit acest fenomen. În acest an au apărut semnale că în magazine sunt puse în vânzare semințe fără acte de proveniență și de calitate”, menționează Dumitru Rusu.

Experții de la ANSA atenționează că toți care doresc să procure semințe trebuie să ceară un bon de casă și o factură și un certificat de calitate. Când se cumpără semințe pentru suprafețe mai mari se recomandă întocmirea unui contract de vânzare-cumpărare.

„Noi deja am depistat mai multe nereguli în magazinele agricole unde se comercializează materialul semincer și materiale de uz fitosanitar. Inspectorii noștri se află în proces de evaluare a situației de acolo. Am dori ca produsele neconforme să nu ajungă la agricultori, care intră mai apoi în litigii cu acești furnizori”, a declarat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

„Din luna ianuarie a început importul masiv de produse de uz fitosanitar. Agenția a autorizat doar importul produselor de calitate prin verificarea la vamă a acestora. Circa 60% de materiale de uz fitosanitar sunt importate din Comunitatea Europeană, 12% din CSI, iar restul din China și India. Inspectorii agenției s-au deplasat în peste 700 de depozite agricole, fiind depistate unele abateri grave precum existența produselor de contrabandă, reambalate ilegal sau care nu sunt etichetate conform standardelor naționale. Gospodăriile mici nu trebuie să fie victime ale comerțului stradal. Pesticidele sunt un produs de evidență strictă asemenea medicamentelor. Astfel, cum nu este normal să cumperi medicamentele din stradă, la fel și pesticidele nu trebuie cumpărate din stradă, ci doar din magazinele autorizate de Agenție. Un semn distinctiv pentru produsele contrafăcute este că sunt comercializate la gherete, tarabe, în stradă. De obicei sunt etichetate în alte limbi decât română, sau au ambalaje necorespunzătoare”, remarcă Mihai Negrescu șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți de la ANSA.

Lista magazinelor autorizate este plasată pe site-ul Agenției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal