Potrivit legii despre statutul deputatului în Parlament, elaborarea inițiativelor legislative este un drept al deputatului. Nu toți cei pe care moldovenii i-au ales în 2014 utilizează, însă, această prerogativă.
Deputați fără „inițiativă”
(UPDATE) În textul inițial al materialului se regăsea numele deputatului Corneliu Furculiță. Deputatul socialist este, de fapt, autor al mai multor proiecte de legi, iar apariția sa în text este o scăpare a autorului. Ne exprimăm regretul față de greșeala comisă.
Serghei Chiseliov. Democratul a venit în Parlament în martie 2016, în locul lui Constantin Botnari, căruia i se mai spune „mâna dreaptă a lui Vlad Plahotniuc”. În anul care s-a scurs, Chiseliov a semnat doar proiectul de eliminare a imunității parlamentare, alături de alți 33 de aleși ai poporului. Precizăm că pentru a iniția modificarea Constituției în Parlament e nevoie de 34 de semnături.
Valentina Rotaru. Fosta ministru adjunct al Sănătății, care a ocupat un loc în fracțiunea PDM după plecarea din Legislativ a lui Iurie Cazacu, nu a semnat nicio inițiativă legislativă din martie 2016 până acum.
De menționat că în Parlament au venit câțiva deputați noi, în decursul ultimelor luni. Deocamdată, aceștia nu au înregistrat proiecte de legi. Este vorba despre un deputat socialist și doi noi deputați liberal-democrați.

Irina Mizdrenco. Deputata socialistă, care i-a luat locul lui Igor Dodon în Parlament în noiembrie 2016, nu a înregistrat încă niciun proiect de lege. La sfârșitul anului trecut, Mizdrenco declara pentru Tribuna.md: „Sper că îmi va reuși, împreuna cu colegii mei din partid, să ajut cu ceva oamenii care mi-au oferit acest mandat de deputat”.

Alexandru Barbăroșie i-a luat locul lui Chiril Lucinschi în Parlament, după ce ultimul și-a depus mandatul de deputat. Fostul președinte al raionului Anenii Noi nu a înregistrat încă vreun proiect de lege.
Deputații care semnează „la pachet”
Agora a mai numărat deputați care, deși nu au apărut ca unicii autori ai proiectelor de legi, s-au alăturat altora la semnarea inițiativelor. Ei nu s-au remarcat prea des la ședințele Parlamentului, iar în anii petrecuți în plen nu au fost prea vocali.
Demian Caraseni (PD). Deputatul democrat are înregistrate doar 9 proiecte în trei ani, semnate doar alături de alți democrați.
Anghel Agache (PLDM). Nu a înregistrat în Parlament nici un proiect al cărui unic autor să fie. A semnat în grup cu alți deputați, fiind co-autor, în special alături de alți liberal-democrați.
Nicolai Dudoglo (PD). A semnat în 3 ani patru proiecte, toate alături de alți democrați.
Elena Gudumac (neafiliată, fostă PCRM). Deputata neafiliată a avut, în ultima legislatură, doar opt poiecte, toate semnate „la pachet” cu alți deputați.
Oleg Ogor (PL). Nu are proiecte proprii. De când este deputat, Ogor este semnatarul a două proiecte de lege, în care este al 9-lea co-autor.
Sergiu Stati (neafiliat). Deputatul căruia „nu-i ajungeau 7.500 de lei pe lună” din salariul de deputat nu are nici un proiect de lege propriu. În schimb, fostul comunist a semnat alături de alți 4 deputați un proiect și alături de 5 deputați un alt proiect.
Artur Gutium (PL). Deputatul liberal, care recent și-a manifestat susținerea față de Anatol Șalaru, a semnat doar proiecte comune ale liberalilor.
Ion Apostol (PL). Cel mai des, liberalul a semnat alături de colegii de alianță sau de cei de formațiune.
Iurie Dîrda (PL). A semnat proiecte cu alți deputați liberali, toate fiind „la pachet”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.