În orice caz, nu înainte ca europenii, principalele victime ale stopării tranzitului, să-și asigure necesarul de carburant până la organizarea altor surse de aprovizionare. Totuși, ce se va întâmpla dacă și cine va avea de câștigat?
Anul trecut, gazele rusești transportate de Ucraina au asigurat 15% din necesarul UE. E adevarat, nu toate țările vor avea de suferit în cazul în care Kiev închide robinetul, scrie sursa citată. Cel mai afectat va fi sud-estul Europei, care consumă 60%-70% din livrările totale ale Gazpromului. Astfel, Serbia, Republica Moldova și Slovenia depind 100% de gazul rusesc, Turcia, în proporție de 34%, Grecia - 50%.
Pentru Polonia și România, traseul ucrainean nu este vital. Slovacia și Cehia pot primi gaze prin gazoductul Nord Stream, care alimentează Germania, asigurându-i independența față de Ucraina.
În schimb, pentru Grecia, Bulgaria și Turcia situația va fi cu adevărat dramatică. Austria, Italia și Croația au avut grijă să-și umple rezervoarele subterane de gaze naturale, care le oferă un răgaz de liniște de minim 70 de zile, dacă, firește, nu vor apare surprize meteorologice nedorite, cu scăderi neașteptate de temperatură.
Experții Citigroup au calculat că Rusia ar putea exporta în țările vest-europene, ocolind Ucraina, până la 310 milioane metri cubi de gaze pe zi, în condițiile în care, pe timp de iarnă, tranzitul trece de 500 de milioane de metri cubi.
Pe termen scurt, țările europene nu vor putea găsi prea ușor înlocuitor pentru gazul rusesc, a avertizat Citigroup într-o ultimă analiză pe această temă, anticipând o creștere a prețului la gaze pe piața europeană. Analiștii ruși anticipează o majorare de cel puțin 25%.
Ce pierde Gazprom? Cam 25-30 de miliarde de dolari din veniturile realizate la export, iar statul nu va mai primi sub formă de impozit aproape 53 de milioane de dolari.
Ce riscă Ucraina? În primul rând, Kiev va pierde 3,6 miliarde de dolari anual din taxa de tranzit. În al doilea rând, nu este exclus un colaps economic generat de scăderea producției industriale. Asta în situația în care Ucraina nu va reuși să-și asigure, într-un fel sau altul, necesarul de carburant pe termen mediu și lung.
Ce soluții avansează Ucraina pentru a nu lăsa Europa fără gaze? Premierul Yațeniuk a propus recent parlamentului să adopte o lege privind transferul a 49% din acțiunile sistemului national de transport al gazelor naturale în proprietatea companiilor europene și americane în schimbul unor investiții în modernizarea gazoductelor.
Pe de altă parte, același Yațeniuk a declarat că Ucraina are nevoie de gaze naturale americane și că Europa trebuie să ia măsuri pentru a asigura importul de carburant din Statele Unite. O lucru bun pentru producătorii de peste Ocean, dar greu de realizat în câteva luni. Este nevoie de terminale, care nu pot fi construite de pe o zi pe alta.
În altă ordine de idei, Kiev a sugerat companiilor vest-europene să cumpere gaze la granița Ucrainei cu Rusia. Dar pentru asta, trebuie revizuite sau anulate toate contractele în vigoare între Kiev și Moscova. Și este mai mult ca sigur că Gazprom nu va ceda cu una, cu două. Altfel spus, va fi un proces de lunga durată, mai scrie sursa citată.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.