„Barometrul diasporei” arată că 87% dintre participanții la sondaj au declarat că susțin alocarea unui anumit număr de locuri în Legislativul de la Chișinău persoanelor care trăiesc peste hotare. Întrebați câte mandate de parlamentar consideră că ar trebui să revină diasporei, cei mai mulți dintre respondenți au menționat de la două la cinci mandate.

   

Totodată, 88% dintre participanții la sondaj consideră că deja la următoarele alegeri parlamentare trebuie aplicată măsura ca cetățenii de peste hotare să poate vota pentru unul sau mai multți deputați, iar 77% dintre aceștia ca deputatul să poată fi demis.

 

Un alt detaliu este că o bună parte dintre respondenți consideră că votul uninominal oferă șanse egale tuturor, în timp ce alți 22% spun că avantajează partidele politice. Întrebați ce partid anume ar fi cel mai avantajat de un astfel de sistem 42% dintre respondenți au indicat Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. 

De menționat că perioada în care au fost chestionați cetățenii de peste hotare este diferită, ca și context, de cea în care sunt prezentate rezultatele sondajului. Acesta a fost realizat între 17 februarie - 7 martie, atunci când nu exista o intenție clară privind modificarea sistemului electoral. Anunțul Partidului Democrat a fost făcut cu o zi înainte - 6 martie. 

Rezultatele sunt prezentate însă când deja avem un proiect de lege înregistrat în Parlament.

La acest subiect directorul IMAS, Doru Petruți a subliniat: „Am inclus acest subiect în sondaj pentru că în societatea exită o discuție legat de schimbările care trebuie să aibă loc în politică. În sondaj a fost o listă lungă legat de revendicările lor nu doar de sistemul uninominal”.

  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!